
Cele mai eficiente diuretice din plante
aprilie 12, 2025
Super Semințe: Secretul Sănătății și Beneficiile Lor Ascunse
aprilie 12, 2025Dulciurile pot provoca depresie – O alimentație bogată în alimente cu un indice glicemic ridicat poate crește riscul apariției depresiei.
Au fost analizate în detaliu obiceiurile alimentare, în special consumul de carbohidrați (zaharuri), fibre și semințe (integrale sau rafinate). Pentru fiecare persoană a fost stabilit un indice glicemic global, care clasifică alimentele în funcție de creșterea glicemiei (nivelul de zahăr) pe care o provoacă atunci când sunt consumate.
Dulciurile pot cauza depresie. Este dovedit și verificat de specialiști
A fost luată în considerare și încărcătura glicemică, care ține cont atât de aporturile de carbohidrați specifice alimentului, cât și de cantitatea conținută într-o porție normală, iar concluziile au fost clare. Cu cât indicele glicemic este mai mare, cu atât riscul de depresie crește.
Toți carbohidrații contribuie în mod diferit la creșterea riscului, dar mai ales zahărul adăugat. O alimentație bogată în fibre și semințe integrale, în schimb, acționează ca un element protector.
În plus, grupul cu un indice glicemic ridicat se caracterizează, în general, și printr-un indice de masă corporală (IMC) mai nefavorabil, mai puțină activitate fizică și o alimentație mai dezechilibrată.
Cercetătorii au declarat că vor efectua și alte studii pentru a determina dacă un regim alimentar cu indice glicemic scăzut poate fi considerat o soluție complementară în prevenirea sau tratarea depresiei.
Dulciurile creează o falsă senzație de bine, efectul fiind similar cu cel al unor substanțe halucinogene
De fapt, efectul este unul superficial, doar la nivelul senzațiilor. Pe termen lung, se manifestă o reacție de dependență, asociată cu tristețea și depresia în absența „dozei” necesare.
Pe de altă parte, zaharurile sănătoase, cele provenite din fructe, fructe uscate și alimente cu indice glicemic scăzut, pot satisface nevoia de dulce fără a provoca reacții adverse.
Contează, așadar, ceea ce vei mânca atunci când îți este poftă de dulce
Soluțiile naturale, cu zaharuri naturale, sunt cele mai bune alegeri, în timp ce zahărul rafinat ar trebui evitat sau, și mai bine, eliminat!