
Cele trei alimente magice care să nu lipsească din căminul tău. Vezi cum au efecte miraculoase!
aprilie 12, 2025
Erori frecvente de sănătate pe care le faci zilnic!
aprilie 12, 2025Scolioza este o afecțiune a coloanei vertebrale, localizată în general la mijlocul spatelui, în zona coloanei toracice sau în partea de jos a spatelui (coloana lombară). Privită din spate, coloana trebuie să fie perfect dreaptă.
În scolioză apare fie deformarea în forma literei C, fie a literei S (scolioza compensatorie). Aproximativ 10% dintre adolescenți suferă de această afecțiune, preponderent fiind sexul feminin (80%). Printre cauzele apariției scoliozei pot fi amintite problemele neurologice, poliomielita, distrofia musculară, dar trebuie menționat că în peste 80% din cazuri originea nu poate fi determinată (scolioze idiopatice).
De asemenea, factorul genetic joacă un rol important, peste 30% din cazurile de scolioză având un istoric familial al acestei afecțiuni. În prezent, nu este cunoscută nicio modalitate de prevenție a apariției scoliozei, de aceea o diagnosticare precoce, o evaluare și un tratament de specialitate sunt necesare pentru a preveni agravarea afecțiunii.
Netratată, deformarea coloanei se poate agrava, conducând la dureri de spate și în stadiile avansate la afecțiuni pulmonare și cardiace. Deformările severe pot face deplasarea, statul îndelungat în picioare sau alte mișcări, foarte dificile. La început afecțiunea nu este dureroasă. Doar circa 3% dintre cazuri se manifestă prin durere în stadiile inițiale. Cu cât afecțiunea este mai severă, cu atât e mai greu de tratat.
Scopul tratamentului este de a preveni accentuarea curburii coloanei vertebrale, de a corecta și stabiliza curbura severă.
Din fericire, mai puțin de 10% dintre persoanele care au deformare a coloanei mai mare de 10 grade necesită tratament. Se recomandă un tratament de gimnastică medicală, kinetoterapie care stimulează tonifierea musculaturii spatelui (paravertebrale), împiedicând astfel agravarea curburii.
Purtarea unor orteze (corsete) este necesară dacă pacientul este încă în perioada de creștere și deformarea coloanei este între 25-45 grade.
Orteza nu determină îndreptarea coloanei, ci doar previne agravarea afecțiunii. Intervenția chirurgicală este indicată pentru pacienții care nu au terminat creșterea, dar au curburi de 45 grade sau mai mari și pentru pacienții care au terminat creșterea și au curburi de peste 50 grade. Perioada de recuperare este scurtă, pacienții pot relua mersul fără corset la câteva zile după operație și pot fi externați la circa o săptămână postoperator. Activitățile zilnice vor putea fi reluate la câteva zile postoperator.