
Cum să îți cureți colonul: metode naturale eficiente
aprilie 18, 2025
„10 fructe surprinzătoare care îți transformă sănătatea!”
aprilie 18, 202510 fructe neobișnuite cu beneficii remarcabile. Dacă ți-aș cere acum să enumeri toate fructele pe care le cunoști, sunt sigură că ai compune o listă lungă. De asemenea, cred că știi și proprietățile acestora, ce nutrienți conțin, la ce sunt benefice, când apar, unde le poți găsi și cât costă kilogramul în piață sau la supermarket.
10 fructe neobișnuite cu beneficii remarcabile
Cu toate acestea, ți-am pregătit o listă cu 10 fructe deosebite de care sunt sigură că nu ai auzit. Unele dintre ele se găsesc și la noi. Ce părere ai, ești dispus să le încerci?
1. Pitaya – cunoscut și sub denumirea de fructul dragon, este rodul tropical al unor specii de cactuși. Se cultivă în America de Sud și Centrală, precum și în sud-estul Asiei, însă țara cea mai apropiată de noi de unde poți procura este Israel. Totuși, poți face o excursie în Taiwan, Filipine sau Malaezia. Acest fruct are o coajă roșie și, în funcție de specie, poate avea miezul alb sau roz. Pulpa este cremoasă, dulce-acrișoară și foarte aromată. Are efecte laxative, conține vitamina C și antioxidanți naturali. Este foarte benefic pentru persoanele care suferă de diabet. În România, poți achiziționa pitaya din magazine online.
2. Durian – cunoscut ca regele fructelor. Are un gust foarte plăcut, dar miroase atât de neplăcut încât îți poate întoarce stomacul pe dos. Din acest motiv, este interzis în locurile publice (metrou, hoteluri, instituții, spitale) din Singapore, Malaezia și Thailanda. Acest fruct poate avea aproximativ 30 de cm lungime, poate ajunge la 3 kilograme și este acoperit de țepi. Este bogat în vitaminele B, C și E, conține fier, contribuie la scăderea colesterolului, are rol antimicrobian și este un antioxidant natural. Ajută la îmbunătățirea memoriei și oferă multă energie.
3. Carambola
– datorită formei sale, este denumit fructul stea. Se cultivă în zonele tropicale, iar gustul său a fost descris ca o combinație între papaya, portocală și grapefruit. În magazinele online, îl poți cumpăra cu aproximativ 6 lei pe bucată. Este bogat în vitamine, reduce colesterolul, stimulează pofta de mâncare, scade tensiunea arterială, dar nu se recomandă consumul de către persoanele cu insuficiență renală.
4. Rambutan – are o formă ciudată, similară cu o căpșună acoperită de țepi moi. Este cultivat în Asia, dar îl poți găsi și în Costa Rica sub denumirea de Bomboana Chinezească. La gust este dulce, dar sâmburele crud din interior este toxic. Nu tăia niciodată fructul în două pentru a evita împrăștierea substanței nocive. Pulpa sa este bogată în vitamina C. Îl poți achiziționa de pe Internet cu aproximativ 60 de lei pe kilogram.
5. Kiwano – deși numele său poate suna ca în celebra schiță carageliană, acest fruct face parte din familia cucurbitaceelor. Este cunoscut sub mai multe denumiri, cea mai folosită fiind castravetele african cu spini. Coaja este portocalie, iar miezul este verde. De asemenea, este cultivat și în California. Gustul său este o combinație ciudată între banană, castravete și lămâie. Este bogat în vitamina C. Mulți folosesc planta ca ornament, iar kiwano este folosit pe scară largă mai mult ca supliment alimentar decât ca produs de consum general.
6. Custard apple
– nu are o traducere exactă în limba română, dar este cunoscut în lume și sub numele de Inima Taurului. Crește în copaci în zonele subtropicale. Are proprietăți terapeutice și nutriționale, fiind foarte benefic și pentru copiii mici. Gustul său este dulce, iar frunzele sunt utilizate pentru a produce vopsele sau coloranți. Scoarța copacului are proprietăți cicatrizante.
7. Fructul miraculos – în latină se numește Synsepalum dulcificum. Aspectul nu este deosebit, ci mai degrabă comun, însă are o proprietate incredibilă. După consum, toate alimentele amare sau acre pe care le mănânci capătă un gust dulce pentru o perioadă de timp. Fructul conține o substanță care se lipește de papilele gustative, iar efectul de dulce se menține până la 2 ore. Aportul de zahăr este aproape inexistent, iar fructul de 2 centimetri este foarte ușor perisabil. Este ideal pentru diabetici. Dacă te întrebi de ce nu ai auzit de el până acum, îți dau un pont: industria zahărului a avut un interes major să nu afli despre el.
8. Fructul cel urât
– probabil numit după principiul „așa arată, așa îi spune”, acest fruct este o citrică foarte gustoasă. Este o combinație hibridă între un grapefruit, o portocală și o mandarină. Jamaicanii sunt foarte fanii acestui fruct. Deși în România nu este foarte răspândit, este comercializat pe scară largă în lume.
9. Cherimoya – este fructul național al chilienilor, dar se pare că aduce mai multe neplăceri decât beneficii, dacă nu știi cum să-l consumi. Gustul său e excepțional, fiind o combinație între ananas, mango și căpșună. Totuși, sâmburii acestuia sunt extrem de toxici și se folosesc în insecticide. Așadar, mare atenție! Nu conține colesterol sau grăsimi, are foarte puțin sodiu, dar este bogat în vitamina C, potasiu și fibre.
10. Păpălău – exact cum auzi, această plantă asiatică a ajuns în Europa de ceva vreme, inclusiv în România. Numele său științific este Physalis, dar la noi este cunoscut și sub denumirile de lampion chinezesc, floarea lampion sau păpălău. Această plantă este, de fapt, o tufă foarte frumoasă și ornamentală. Fructele, de mărimea unei cireșe, sunt utilizate în salate sau pot fi transformate în gemuri și jeleuri. Vitamina C este un alt atribut al acestei plante.