
Cum să îți creezi o rutină de dimineață sănătoasă pentru o zi productivă
aprilie 15, 2025
Cum să mănânci conștient: Ghid pentru o alimentație mai sănătoasă
aprilie 15, 2025Aftele sunt umflături mici, alb-gălbui, înconjurate de zone roșii, care se dezvoltă în regiunea limbii, gingiilor, cerului gurii sau pe partea interioară a obrajilor. Acestea provoacă senzații intense de arsură și mâncărime, precum și durere atunci când se mănâncă sau se vorbește, mai ales în primele zile de la apariție.
De ce apar aftele
Aceste ulcerații afectează mai des femeile decât bărbații, variind ca dimensiune de la o gămălie de ac la o monedă mică. Aftele apar în general brusc și, de obicei, dispar în termen de trei săptămâni. Gura este un indicator rapid al deficiențelor nutriționale, datorită ritmului accelerat de regenerare a celulelor mucoasei bucale. Aftele pot fi cauzate de stres, care determină sistemul imunitar să reacționeze negativ la bacteriile care se află în mod normal în cavitatea bucală. De asemenea, apariția acestora poate fi favorizată de iritația cavității bucale provocată de o plomă, un dinte ciobit, mușcarea din greșeală a interiorului obrazului, folosirea unei periuțe de dinți cu peri duri sau consumul de alimente acide, picante sau sărate.
Ce poți face
Deși predispoziția organismului de a genera afte nu poate fi eliminată, există metode prin care disconfortul cauzat de acestea poate fi redus. Iată câteva sugestii: evită consumul de alimente picante dacă ești predispusă la afte. Ferește-te de cafea și gumă de mestecat. Consultă un dentist dacă ai probleme dentare care îți pot irita mucoasa bucală. Folosește o periuță de dinți cu peri moi și menține o igienă orală corespunzătoare, spălându-te pe dinți de două ori pe zi. În situații de stres, evită să îți muști interiorul obrazului.
Vitamina C stimulează sistemul imunitar și ajută la vindecarea membranei mucoase a gurii. Echinaceea întărește sistemul imunitar și, în doze mici, poate preveni apariția aftelor, la fel ca și consumul regulat de ceapă. Ceapa conține compuși sulfurici cu proprietăți antiseptice și este o sursă bogată de quercetină, care ajută organismul să nu elibereze substanțe inflamatoare ca reacție la alergeni.