
Erori frecvente de sănătate pe care le faci zilnic!
aprilie 12, 2025
Scapă de hemoroizi în 5 pași simpli!
aprilie 12, 2025O linguriță de polen este produsă de o albină într-o lună, lucrând opt ore pe zi, iar fiecare perlă de polen conține peste două milioane de granule de polen floral. Este de 20 de ori mai bogat în provitamina A decât morcovii și conține și vitamina P, care ajută vasele de sânge să rămână elastice. De asemenea, biotina din polen accelerează metabolismul și are un rol important în procesele de eliminare a bioxidului de carbon din organism.
Posibilele acțiuni benefice ale polenului asupra organismului includ:
– Ameliorarea digestiei – reglează tranzitul intestinal, mai ales în cazurile de constipație cronică sau diaree, stimulează arderea grăsimilor și ajută la controlul greutății;
– Ameliorarea funcționării sistemului imunitar și stimularea detoxifierii organismului;
– Ameliorarea circulației sanguine sistemice;
– Ameliorarea astmului;
– Creșterea capacității de efort și îmbunătățirea performanței sportivilor;
– Reducerea nivelului colesterolului;
– Reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei;
– Îmbunătățirea potenței și creșterea libidoului.
Polenul se găsește într-o gamă foarte variată de forme: pudră, praf, granule sau chiar tablete. Capsulele și tabletele conțin și alți compuși pe lângă polen, de cele mai multe ori propolis și miere. Cel mai bogat în vitamine și nutrienți este polenul poliflor, care provine din mai multe surse.
Polenul pare să fie sigur, cu toate că specialiștii sunt rezervați în recomandarea polenului pentru o afecțiune specifică. El stimulează funcțiile organismului, dar eficacitatea sa în combaterea unor boli nu a fost încă demonstrată. Totuși, polenul poate fi implicat în apariția unor reacții alergice importante. În cazul în care există alergii alimentare documentate, specialiștii recomandă evitarea polenului.
Ingestia de polen pe un teren atopic poate duce la apariția dispneei, pruritului și urticariei tegumentare, edemului glotic și chiar a anafilaxiei. De asemenea, polenul nu este considerat sigur pentru femeile însărcinate, indiferent cât de multe substanțe nutritive ar conține.
El nu trebuie consumat ca atare nici în perioada de lactație și de hrănire la sân a bebelușului. Acest fapt se datorează în principal riscului ca polenul să conțină anumite pesticide sau fertilizatori artificiali, precum și fungi și bacterii, în cazul în care nu a fost depozitat corespunzător.