
Cum să-ți detoxifici ficatul în mod natural
aprilie 15, 2025
Cum să îți cureți colonul: metode naturale și eficiente
aprilie 15, 2025Obiectele din casă, chiar și cele aparent banale, îți pot perturba grav sistemul hormonal. Efectele nu apar imediat, dar utilizarea acestor obiecte comune pe termen lung poate reprezenta un real pericol pentru sănătate, deoarece materialele din care sunt fabricate conțin diferite substanțe chimice ce afectează echilibrul hormonal. Efectele sunt devastatoare, iar partea cea mai complicată este că nu suntem conștienți de impactul negativ al acestor obiecte banale pe care continuăm să le utilizăm.
Obiecte banale care îți dau peste cap sistemul hormonal
Regula generală de urmat pentru a le evita este simplă: cât mai natural, cât mai puțin procesat, fie că este vorba despre obiecte uzuale, cosmetice sau alimente (mai ales!).
Printre cele mai periculoase substanțe se numără bisfenolul A (BPA), prezent în materiale plastice. Acesta este asociat cu apariția diabetului, a bolilor de inimă, problemelor de fertilitate și a schimbărilor de comportament la copii. De asemenea, aceste substanțe pot provoca și cancer mamar.
Iată care sunt cele mai periculoase obiecte din casă care îți pot da peste cap sistemul hormonal.
♦ Perdelele din plastic de la cabina de duș conțin ftalați, care pot provoca probleme respiratorii.
♦ Produsele de împrospătare a aerului pot declanșa crize de astm și pot duce la tumori la nivelul sânilor, din cauza faptului că în organism imită estrogenul, un hormon feminin care „hrănește” tumorile.
♦ Și hârtia parfumată de șters pe mâini are același efect. Parfumul poate provoca probleme respiratorii și, din nou, se poate comporta în organism ca estrogenul.
♦ Produsele de protecție solară au uneori o concentrație ridicată de chimicale, inclusiv ciclosiloxan, ce pot duce la probleme hepatice și pulmonare, conform unui studiu pe șoareci.
♦ Produsele de curățenie conțin adesea până la 55 de substanțe chimice nesigure pentru sănătatea umană, astfel că mai degrabă îți pot dăuna decât să te protejeze de boli. Este mai bine să folosești bicarbonat de sodiu și oțet, care oferă rezultate similare, dar având grijă de sănătatea ta.
♦ Detergentul de rufe conține alchilfenoli, care au efecte negative asupra estrogenului.
♦ Cosmeticele conțin parabeni ca agenți conservanți, aceștia putând provoca dezechilibre hormonale serioase. Încearcă să eviti aceste substanțe și să alegi cosmetice bio, pe cât posibil.
♦ Șamponul și balsamul de păr pot de asemenea conține ingrediente periculoase pentru sănătate.
Fiecare dintre aceste produse are alternative naturale, simple, uneori chiar banale. De exemplu, în locul balsamului de păr, poți folosi un amestec format din două gălbenușuri de ou și două linguri de ulei, care are același efect (poate chiar mai bun), fără a aduce prejudicii sănătății.