
„Glutenul: Nu o simplă tendință, ci o amenințare serioasă!”
aprilie 16, 2025
Cum să faci yoga acasă: Ghid pentru începători
aprilie 16, 2025Alimente anticolesterol. Te vor ajuta pe termen lung. Ai colesterolul prea mare? Este timpul să iei măsuri pentru a-ți proteja sănătatea. O alimentație echilibrată reprezintă primul pas în lupta împotriva colesterolului ridicat.
Colesterolul este o grăsime naturală, esențială și indispensabilă organismului, având un rol important în structura celulelor și în producția de hormoni, vitamina D și săruri biliare. El se găsește în întregul organism: în creier și sistemul nervos, mușchi, piele, ficat, intestine, inimă, oase etc. Prin urmare, această substanță nu este dăunătoare în sine, ci, dimpotrivă, este necesară pentru funcționarea corectă a corpului.
Totuși, atunci când nivelul colesterolului în sânge depășește 200-240 mg/dl, sănătatea noastră, în special sănătatea inimii, poate avea de suferit. Hipercolesterolemia este un factor major care contribuie la dezvoltarea bolilor coronariene (angină pectorală, infarct miocardic), hipertensiunii arteriale, diabetului, accidentului vascular cerebral etc. Primul pas pentru a reduce colesterolul la valori normale este schimbarea dietei.
Anumite alimente cresc nivelul colesterolului și trebuie evitate, în timp ce altele, precum mărul, usturoiul, morcovii și peștele, ajută la scăderea acestuia. Hai să descoperim care sunt principalele alimente care te pot ajuta să reduci colesterolul.
Alimente anticolesterol. Te vor ajuta pe termen lung
Substanțele conținute de usturoi reprezintă o adevărată comoară pentru sănătatea noastră. Dintre numeroasele sale beneficii, se numără și reglarea nivelului colesterolului. Usturoiul fluidifică sângele, previne formarea cheagurilor și reduce colesterolul din sânge.
Studiile arată că nivelul colesterolului din sânge poate scădea cu 15-20% după doar o lună de consum zilnic de 3 g (un cățel) de usturoi crud. De asemenea, usturoiul contribuie la creșterea colesterolului „bun” (HDL) și la scăderea celui „rău” (LDL). Nu uita că usturoiul are și efecte benefice asupra tensiunii arteriale. Tot ce trebuie să faci este să zdrobești sau să tai mărunt o jumătate de cățel de usturoi și să-l înghiți cu o gură de apă, fără a-l mesteca. Seara, repetă procedeul cu cealaltă jumătate de usturoi.
Dacă nu tolerezi usturoiul crud, poți opta pentru capsule gastrorezistente care conțin pudră de usturoi. Doza recomandată este de 500-1000 mg pe zi.
Măr
Delicios, hrănitor, răcoritor, disponibil în orice anotimp și bine tolerat de sistemul digestiv, mărul este bogat în antioxidanți, fibre, vitamine și minerale (A, B1, B2, B3, C, PP, calciu, potasiu, magneziu, fosfor etc.).
Însă calitățile nutritive nu sunt singurele sale avantaje. Acest fruct minunat are virtuți terapeutice excepționale, care îl fac o comoară pentru sănătate: stimulează diureza, îmbunătățește digestia, combate constipația, curăță sângele de toxine, luptă împotriva reumatismului, tonifică nervii și mușchii, previne cancerul și bolile cardiovasculare…
Potrivit multor studii, mărul ajută la scăderea nivelului colesterolului și la stabilizarea glicemiei. Aceste proprietăți valoroase se datorează unei fibre speciale, pectina, care se găsește din abundanță în măr.
Pentru a beneficia de efectele pozitive ale mărului, este recomandat să consumi 1-3 mere pe zi, având grijă să consumi și cojile (puterea antioxidantă a cojii este de două ori mai mare decât a pulpei).
Avocado
Avocado este bogat în acizi grași nesaturați, care sunt grăsimi benefice pentru artere. 100 g de avocado furnizează mai mult de 8 g de acid oleic, care crește colesterolul bun, HDL, și 1,8 g de acid linoleic, care ajută la reducerea colesterolului rău, LDL.
Se recomandă consumul de avocado fără a adăuga grăsimi (maioneză, smântână etc.), ci doar asezonat cu suc de lămâie, sare și piper. La fel ca toate fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune etc.), avocado este bogat în calorii, așa că nu trebuie consumat în cantități mari, mai ales dacă vrei să ai grijă de silueta ta.
Nuci
Pe lângă faptul că sunt surse excelente de fier și zinc, nucile și alunele de orice fel ne oferă și grăsimi mononesaturate. Studiile au demonstrat că consumul zilnic de 30 g de nuci (sau alune, migdale, fistic etc.) timp de o lună poate reduce colesterolul „rău” cu 8-20%.
Fasole
Fasolea, mazărea și lintea sunt foarte bogate în fibre solubile în apă, care contribuie la reducerea nivelului colesterolului. Aceste fibre se găsesc și în ovăz, orz, orez brun, morcovi și în multe alte fructe și legume.