• Ai vreo informatie care ar putea fi utila comunitatii?

Prof. Lupuliasa: "Farmacistul sef este un manager si trebuie sa aiba si un fler economic comercial"

Prof. Lupuliasa: "Farmacistul sef este un manager si trebuie sa aiba si un fler economic comercial"
28 Iulie 2011 13:21
FOTO: colegfarm.ro

Pe langa functia de presedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania si cea de decan al Facultatii de Farmacie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala, prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa conduce si Farmacia "Sf. Mina" din Bucuresti, impreuna cu sotia si fiul sau mai mare - Vlad Octavian. Prof. Lupuliasa lucreaza aici ca farmacist sef de 11 ani de zile si considera ca munca aceasta se aseamana foarte mult cu activitatea pe care o depune in fruntea Colegiului. Potrivit sefului CFR, activitatea farmacistului sef, in contextul actual, este una foarte dificila.

Mirabela Viasu (M.V.): Din experienta dvs. ca farmacist sef, cum vi se pare munca pe care trebuie sa o depuneti?

Dumitru Lupuliasa (D.L.): Este o munca destul de dificila, destul de solicitanta, sunt foarte multe aspecte care sunt noi, nu se repeta, dar este in acelasi timp si interesanta. Fiecare act decizional trebuie foarte bine gandit pentru ca nu intotdeauna prima idee care iti vine este si cea mai corecta. Te confrunti cu o fluctuatie de personal, trebuie sa-i intelegi, dar si ei trebuie sa inteleaga cerintele si exigentele unitatii pe care o conduci. Sigur ca sunt aspecte de diferentiere fina intre unitatile farmaceutice, dar asta depinde si de zona in care este amplasata unitatea, de felul pacientilor si de morbiditatea zonei respective. De acest lucru sunt convins si pentru ca am exemplul sotiei mele, care a lucrat intr-o farmacie din alt cartier, a venit la Farmacia "Sf Mina" cu cativa ani in urma, iar in primele doua-trei luni a spus ca patologia este foarte diferita de zona din care venea.

In conditiile actuale, cand activitatea este usor distorsionata din cauza contractului cu casa de asigurari, care este foarte lung ca si perioada de decontare, toate cheltuielile farmaciei trebuie sa se inchida intr-o luna. Deci la sfarsitul lunii respective, farmacia trebuie sa-si achite toate obligatiile catre stat si catre furnizori. In vreme ce casa de asigurari a trecut de la o perioada de 30-60 de zile de decontare la o perioada teoretica de 210 zile, care in realitate a depasit 330 zile, atributiile farmacistului sef sunt mult mai complicate. Asta pentru ca niciun plan financiar nu poate fi facut deoarece activitatea farmaceutica se desfasoara pe baza de retete compensate sau gratuite care sunt decontate de Casa. Cum intervalul de decontare este atat de lung, va dati seama ca se erodeaza foarte mult din ceea ce inseamna activitatea economica a farmaciei.

M.V.: Aici conteaza foarte mult si relatia pe care farmacistul sef o are cu furnizorii de medicamente...

D.L.: Pe de o parte, da, pentru ca la inceput erau contracte incheiate pentru 90 - 120 de zile, or in conditiile in care banii de la casa vin la 200 - 300 de zile, sigur ca farmacistul sef va trebui sa renegocieze contractele cu furnizorii. Unii nu au fost atenti, nu le-au renegociat si o parte dintre furnizori i-au dat in insolventa, desi stiau care este situatia reala. Au profitat, as spune eu, intr-un mod neetic pentru ca se stia despre felul in care se reintorc banii. Si-au urmarit interesele pe baza existentei acestor contracte vechi, care nu au fost renegociate. Si acest aspect a ingreunat activitatea la o parte din farmacii.

M.V.: Am putea spune ca, pe langa munca de farmacist pe care trebuie sa o faca, farmacistul sef trebuie sa aiba si fler pentru Afaceri?

Prof. Lupuliasa vorbind colegilor

D.L.: Da, farmacistul sef este un manager si trebuie sa aiba si un fler economic comercial pentru ca daca nu esti atent la ce se intampla in plan financiar, s-ar putea sa ajungi intr-un moment de impas. Asta si explica de ce foarte multe farmacii au fost preluate de altii, pentru ca nu au stiut cum sa "danseze" pe muchie in aceste situatii mai dificile. Atat timp cat sistemul a functionat normal, ei s-au bazat, asa cum este si firesc, pe aspectul profesional (acordarea serviciilor de calitate), iar partea economica a urmat cam de la sine. In momentul in care a aparut acest decalaj, unii dintre ei nu au stiut sa se replieze foarte bine si atunci eficienta a lasat de dorit, iar consecintele au fost dramatice.

M.V.: In noua lege a farmaciei este stipulat ca este nevoie o experienta de minimum doi ani pentru ca o persoana sa ocupe functia de farmacist sef...

D.L.: Din punctul meu de vedere, ar trebui chiar mai mult, pentru ca in momentul in care ai terminat facultatea si rezidentiatul, sa spunem, esti foarte bine pregatit profesional, dar din punct de vedere managerial trebuie sa observi o perioada cam ce se intampla, care sunt situatiile in care vei fi pus ca farmacist sef si abia apoi sa poti sa iei decizii. Daca este pus sef din prima, sigur ca ajungi sa-ti formezi o cariera, dar s-ar putea sa faci la inceput niste greseli putin mai maricele.

M.V.: Si cum exact isi pot dobandi farmacistii aceasta experienta?

D.L.: Lucrand pe langa un farmacist si observand care sunt aspectele de management in farmacia respectiva. O perioada de stagiatura, cum se spunea mai demult, ar fi un lucru foarte bun.

M.V.: Spuneti asta pentru ca si dvs ati fost farmacist stagiar si ati simtit pe pielea dvs. utilitatea stagiaturii?

D.L.: Eu am fost farmacist stagiar, dar nu am avut un traseu legat direct de farmacia publica. Am fost stagiar la actuala Agentie Nationala a Medicamentului, atunci se numea Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului si Cercetarii Farmaceutice, dar in perioara celor trei ani de stagiatura am facut stagii de o luna si jumatate in farmacie de circuit deschis, in farmacie de spital, in depozit si deci, imi sunt cunoscute lucrurile astea. Apoi, dupa ce am intrat in invatamant, paralel, am lucrat la o farmacie permanenta din Bucuresti, unde am invatat foarte multe lucruri si profesional, dar si de management al farmaciei.

Din pacate, farmacia, datorita conjuncturii actuale, merge din ce in ce mai prost, insa noi suntem optimisti si nu disperam, nu vrem sa parasim deocamdata redutele razboiului in care suntem.

Prof. dr. univ. farm. Dumitru Lupuliasa

M.V.: Revenind la munca dvs. de farmacist sef, sunt multi pacienti care pe langa faptul ca sunt bolnavi, devin si frustrati intampina anumite dificultati in farmacie, cum ar fi si faptul ca CNP-ul nu le este gasit in SIUI. Cer acestia sa vorbeasca cu dvs.?

D.L.: Da, cer sa vorbeasca cu mine. Eu insa nu sunt foarte mult timp acolo, dar pe fiecare tura este un farmacist inlocuitor al sefului care discuta cu ei. Intr-adevar SIUI-ul are destule deficiente si, din nefericire, ele apar la nivelul farmaciei. In astfel de situatii, pacientul care este si bolnav, asa cum ati spus si dvs., isi revarsa of-ul, dar revine a doua zi mai calm. In general avem pacienti fideli, care se reintorc, nu sa-si ceara scuze, dar mai vin cu cate o floare la colegele mele pentru gestul din ziua anterioara. Noi ii intelegem, este o perioada destul de dificila si din punct de vedere financiar, dar si pentru ca o vreme nu s-au prescris retete.

M.V.: Spuneati mai devreme ca sotia dvs. vi s-a alaturat de aproximativ cinci ani la Farmacia "Sf. Mina". Deci, putem vorbi despre o afacere de familie, asa cum este si cazul celor mai multe farmacii independente?

D.L.: Da, suntem chiar trei membri din familie angajati acolo, pentru ca si baiatul meu cel mare lucreaza cu noi. De fapt, in marea majoritate a timpului, functia de farmacist sef o exercita el. Nu as zice ca este chiar o afacere, pentru ca o afacere ar presupune sa mearga foarte bine. Din pacate, farmacia, datorita conjuncturii actuale, merge din ce in ce mai prost, insa noi suntem optimisti si nu disperam, nu vrem sa parasim deocamdata redutele razboiului in care suntem.

M.V.: Spuneati ca baiatul cel mare va inlocuieste de cele mai multe ori. Banuiesc ca v-a luat ca pe un model?

D.L.: El are deja o experienta de patru ani si nu, nu m-a luat ca pe un model. A invatat singur si asa mi se pare ca trebuie sa fie, multe lucruri trebuie furate. Sigur ca discutii avem atat in farmacie, cat si acasa. Exista si divergente, suntem generatii diferite, dar are mana libera din partea mea si cred ca merge intr-o directie buna.

M.V.: Stiu ca este destul de tinerel (28 de ani, n. red.). Cum vi se pare ca se descurca?

D.L.: Se descurca foarte bine, mai ales la partea de management economic este mai orientat decat generatia noastra, in sensul ca face comparatii, stie cum sa lucreze cu furnizorii, casa de asigurari si acest lucru ma bucura.

M.V.: Deci sunteti mandru de el?

D.L.: Da, sunt mandru de toti farmacistii, dar cand vine vorba de familie, sunt cu atat mai mandru.

Prof.dr.univ.farm. Dumitru Lupuliasa

M.V. : Modelul dvs. de farmacist a fost o doamna Judith Lucacs. Cum era dumneaei si care sunt motivele pentru care o admirati atat de mult?

D.L.: Judith Lucacs a fost farmacist de tara, farmacist diriginte in localitatea in care m-am nascut eu. Este un farmacist cu totul si cu totul deosebit. Imi aduc aminte, elev fiind la liceu, ca era salutata de toata lumea, vorbea cu toata lumea, iar in farmacia dumneaei nu exista sa nu gaseasca o solutie pentru oricine, pe vremea aceea in care nu erau disponibile foarte multe medicamente. Mentin si acum legatura cu dumneaei, s-a pensionat, a fost farmacista la Arad dupa ce a plecat de la Borca. In momentul de fata face naveta de la Budapesta la Arad pentru ca unul dintre cei doi copii ai sai, fata, este farmacista la Budapesta. Este un om exceptional si a fost un adevarat model pentru mine. Soarta a facut ca in timp sa ajunga dumneaei la Facultatea din Bucuresti si sa fie cursanta mea, adica lucrurile s-au inversat.

M.V.: Legat de cariera universitara, cum reusiti sa o imbinati cu cea profesionala avand in vedere ca ambele sunt destul de solicitante?

D.L.: Da, sunt solicitante si ambele foarte importante. Am un program foarte riguros. La ora 7.00 sunt deja la Facultate, iar acasa ajung undeva dupa-amiaza, seara pe la 18.00 - 20.00. Sigur ca familia ar dori mai mult sa fiu legat de farmacie si le-am promis ca in momentul in care voi iesi la pensie o sa ma ocup mai mult de farmacie. In momentul de fata incerc un echilibru intre cele doua aspecte.

M.V.: Care dintre cele doua va este mai draga, pentru ca trebuie sa fie una dintre ele?

D.L.: Nu poti sa faci o diferenta intre ele. Este ca atunci cand ai doi sau mai multi copii, pe toti ii iubesti in egala masura. N-as putea spune ca iubesc pe una mai mult decat pe cealalta. Am fost foarte fericit cand am reusit sa fac si activitate profesionala concreta. Din '79 pana in '82 am lucrat la Agentie, din '82 si pana astazi la Facultate si din '91 incoace, in farmacie. Nu as putea renunta la niciun dintre ele.

M.V.: Pe deasupra sunteti si presedintele Colegiului de 17 ani, cu unele intreruperi...

D.L.: Da, sigur ca este si vina colegilor ca m-au reales, este si vina mea. Am incercat sa ma implic destul de mult in ceea ce inseamna activitatea profesionala. Am avut si realizari, am avut si neajunsuri, dar una peste alta, profesia de farmacist este frumoasa, farmacistii sunt niste oameni foarte meticulosi, foarte corecti, cateodata prea ingaduitori. Asa este si presedintele si sigur ca pentru asta am primit reprosuri, dar putina diplomatie nu strica si, avand ca simbol balanta, consider ca trebuie sa fim intotdeauna foarte atenti cum cantarim si cum luam deciziile.

M.V: Ce sfaturi le-ati da colegilor mai tineri care doresc sa devina farmacisti sefi?

D.L.: Eu le-as propune sa aiba rabdare vreo doi-trei ani si sa stea pe langa un farmacist sef, astfel incat sa invete si din plusurile si din minusurile acestuia. In al doilea rand, in momentul in care devin farmacisti sefi, sa nu uite ca orice conducator este un mare supus, el trebuie sa-i inteleaga pe toti din colectivul sau, nu sa dea numai directive, ci sa incerce sa se puna de fiecare data in pielea fiecaruia, pentru ca altfel risca sa ia decizii care nu vor fi drepte intotdeauna. Trebuie sa stie ca uneori au de luat decizii dureroase in cazul unui membru al colectivului, pentru unitatea farmaceutica sau pentru ei insisi, dar trebuie sa se gandeasca daca asta duce la insanatosirea climatului din colectivul respectiv, iar daca impinge cumva farmacia cu un pas inainte inseamna ca este un lucru foarte important. In rest, sa stie ca nu au de lasat cartea din mana niciodata si ca trebuie sa fie informati tot timpul.

Autor: Mirabela Viasu

29006 vizualizari
Lasa un comentariu:

Scrie mai jos comentariul tau. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe www.PaginaFarmacistilor.ro, te rugam sa utilizezi un limbaj civilizat si sa eviti atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu vei respecta aceste reguli, comentariile tale nu vor fi publicate.

  »  

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.
paginafarmacistilor.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate