• Ai vreo informatie care ar putea fi utila comunitatii?

Prof. Bojita: "Nu poti sa conduci pana nu cunosti specificul farmaciei!"

Prof. Bojita: "Nu poti sa conduci pana nu cunosti specificul farmaciei!"
14 Iulie 2011 11:21
FOTO: Agerpres

Cei mai multi farmacisti il cunosc pe clujeanul Marius Bojita din ipostaza de profesor, rector, actualmente presedinte al Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”. Putini stiu insa ca renumitul farmacist, inainte de a fi la catedra a lucrat intr-o farmacie de spital.                 

Alexandra Manaila (A.M.): Cat timp ati fost farmacist diriginte?

Marius Bojita (M.B.): Eu am condus farmacia spitalului Sebes Alba timp de trei ani de zile, dar inainte de a ajunge farmacist diriginte (sef) am facut stagiul. Am fost intern doi ani, apoi am lucrat in farmacia respectiva sase luni si de abia apoi am ajuns la conducere. Nu poti sa conduci pana nu cunosti specificul farmaciei, fiindca fiecare unitate farmaceutica indferent ca este de spital sau publica (comunitara) are specificul ei legat de pacienti din zona respectiva, de aprovizionare, etc. Am fost delegat la inceput sa fiu diriginte, deoarece farmacista sefa urma sa se pensioneze.

A.M.: La acea vreme aveati 24 ani. Cum ati reusit sa va impuneti in fata sefilor de sectie?

M.B.: Responsabilitatile farmacistului sef erau legate de relatiile pe care trebuia sa le aiba acesta cu ceilalti membrii ai colectivului, dar si de relatiile pe care trebuia sa le intretina cu medicii din spital si cu sefii de sectie. Trebuia sa te impui, dar nu neaparat financiar, economic, ci prin cunostintele pe care le ai. Medicii din spital trebuie sa realizeze ca au un partener in relatia lor cu pacientii. La vremea respectiva, farmacistul diriginte mai trebuia sa intretina relatii si cu cei de la Oficiul Farmaceutic. Pentru mine, au contat foarte mult cei doi ani de internat pe care i-am facut in Cluj, fiindca acolo am avut ocazia sa ma rotesc din sase in sase luni in diferite farmacii ale clinicilor: de la pediatrie, la ortopedie, samd. Cu aceasta ocazie, am putut sa cunosc diferite profile si sa relationez cu profesori si medici de diferite specialitati. Mi-a fost foarte usor atunci cand am ajuns sa traiesc pe picioarele mele intr-o farmacie si, mai ales, s-o conduc. Daca as fi condus-o imediat ce ieseam de pe bancile facultatii, nu cred ca as fi fost in stare! As fi fost supus numeroaselor greseli.

Desi avem specialitatea, avem farmacisti clinicieni, ei lucreaza ca simpli farmacisti in farmacia de spital sau in alte zone ca reprezentanti medicali. Practic, avem doar pe hartie specialitatea de farmacist clinician! Nu este trecuta in nomenclatorul de profesii al unui spital.

Marius Bojita

Marius Bojita implicat in comunitatea locala

A.M.: Ati spus ca internatul v-a folosit. Ar fi bine daca s-ar reintroduce la farmacisti?

M.B.: Acum sunt alte vremuri. S-ar putea introduce un concurs de internat, dar mesajul este altul: ca nu poti conduce o farmacie imediat dupa absolvirea unei facultati. Ai nevoie de oarecare experienta, ca sa fii apreciat, iar subordonatii sa simta ca au un sef care le este un foarte bun colaborator. Atentie, nu un stapan!

A.M.: Totusi, traim vremurile in care farmacia de spital a cam cazut...

M.B.: Da, e decazuta si aici poate trebuie sa se faca ceva la nivel de legislatie. Daca ne uitam in Legea spitalelor, farmacia de spital nu-si gaseste un loc foarte bine delimitat in sectiile unui spital. Ba chiar la un moment dat era trecuta farmacia la zona murdara, nu la zona curata cum ar trebui sa fie. In plus, mai exista ceva: in domeniul farmaceutic noua specialitate aceea de farmacie clinica inca mai creeaza confuzii. Se face confuzie intre farmacistul de spital si farmacistul clinician. Farmacistul clinician, prin informatia pe care o obtine in urma pregatirii sale, trebuie sa faca parte din echipa medicului (nu a farmaciei), echipa care prescrie medicamentele, care urmareste tratamentul, interactiunile posibile medicament-medicament, interactiunile medicament-aliment si care individualizeaza tratamentul pentru un anumit bolnav.

A.M.: Cati farmacisti clinicieni avem in spitale in momentul de fata care se duc cu mediculla patul bolnavului?

M.B.: Nu exista. Desi avem specialitatea, avem farmacisti clinicieni, ei lucreaza ca simpli farmacisti in farmacia de spital sau in alte zone ca reprezentanti medicali. Practic, avem doar pe hartie specialitatea de farmacist clinician! Nu este trecuta in nomenclatorul de profesii al unui spital.

A.M.: Ce sfaturi dati unui farmacist sef intr-o farmacie de spital?

M.B.: Acela de a sti sa colaboreze cat mai mult cu medicul, este vital pentru un farmacist care activeaza in farmacia de spital. El trebuie sa se impuna prin cunostintele pe care le are si prin informatiile pe care le aduce despre medicament. De obicei, valoarea nu este legata neaparat de numarul anilor. Calitatile si capacitatile manageriale de asemenea nu sunt legate de numarul anilor. Dar pentru a conduce o unitate farmaceutica este nevoie totusi de o oarecare experienta sau practica. Farmacistul sef trebuie sa cunoasca legislatie, fiindca daca nu cunoaste poate sa greseasca, si greselile acestea se platesc foarte scump. Trebuie sa cunoasca foarte mult despre medicament, iar atunci cand ceilalti il intreaba sa fie un bun sfatuitor si sa nu greseasca.

Marius Bojita premiat

A.M.: Farmacistii din spitale incearca un sentiment de frustrare, din cauza lipsei medicamentelor...

M.B.: Da, este din cauza managementului prost a spitalului respectiv, care nu acorda prioritate medicatiei. Intr-adevar se simte lipsa de medicamente in spitalele noastre. De multe ori, bolnavii trebuie sa-si cumpere medicamentele de la farmacia comunitara, pentru ca exista o deficienta. Asta este o greutate pentru farmacistul din spital. Imi aduc aminte cat am fost farmacist sef la spitalul din Sebes Alba aveam si responsabilitatea comenzilor pe care le faceam la Oficiul de medicamente pentru spitalul respectiv. Lucrand anterior in Cluj, am avut prilejul sa cunosc foarte multe medicamente. Cand ma duceam la depozitul de la Deva sa comand medicamentele pentru spitalul din Sebes Alba, am ramas foarte surprins ca depozitul avea medicamente mult mai multe decat la Cluj. A fost un avantaj pentru mine ca am putut sa comand foarte multe medicamente de care nu stiau farmacistii din zona si care stateau in rafturile depozitului. Cu asta i-am cucerit pe medicii din spitalul Sebes Alba! Ei au vazut ca farmacia spitalului are o gama variata de medicamente, atat din tara cat si din import, ceea ce acum farmacistul din spital nu mai poate face! Ar fi bine ca spitalele sa nu duca lipsa de medicamente si atunci si farmacistii ar fi la curent cu ele...

A.M.: Pe drumul universitar v-au mai urmat regretele ca nu lucrati intr-o farmacie?

M.B.: Dupa 4 ani in farmacie, am renuntat, am dat concurs pe postul de asistent si am urmat toate etapele ierarhiei universitare: decan, prorector, rector. In primii ani cand am venit in invatamant, am regretat, fiindca la catedra eram ultimul in sir. Din sef de farmacie, unde aveam un anumit statut, acum eram ultimul la rand. Iti trebuie cativa ani pana reusesti sa intri in spiritul academic al universitatii, unde relatiile sunt de alta natura, unde esti solicitat in alt mod. Chiar si cand am devenit rector, mi-am amintit de perioada petrecuta in farmacie, intotdeauna m-am uitat in spate.

A.M.: Ce mesaj aveti pentru studentii care va calca pe urme?

M.B.: Pentru ei, este un timp foarte greu. Viata de tanar asistent, preparator, sef de lucrari este grea, daca privesti din punct de vedere material. Dar din alt punct de vedere, calitatea de universitar nu poate fi asemuita cu nimic! Cred ca totusi in viitor vor avea si ei satisfactii materiale.

Redactor sef: Alexandra Manaila

23312 vizualizari
Lasa un comentariu:

Scrie mai jos comentariul tau. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe www.PaginaFarmacistilor.ro, te rugam sa utilizezi un limbaj civilizat si sa eviti atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu vei respecta aceste reguli, comentariile tale nu vor fi publicate.

  »  

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.
paginafarmacistilor.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate