• Ai vreo informatie care ar putea fi utila comunitatii?

Principala activitate a farmaciei este si ramane aprovizionarea pacientilor romani cu medicamente

 Principala activitate a farmaciei este si ramane aprovizionarea pacientilor romani cu medicamente
21 Aprilie 2017 16:10

Colegiul Farmacistilor din Romania doreste sa faca cateva precizari ca urmare a informatiilor aparute in mass-media conform carora farmaciile au primit unda verde la exportul paralel de medicamente, odata cu adoptarea de catre Parlament a Legii de modificare a art. 800, alin. (2) din legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin care persoanele juridice autorizate sa elibereze medicamentele catre populatie pot sa desfasoare si activitate de distributie angro de medicamente.

Colegiul Farmacistilor nu a avut niciun fel de aport in discutarea acestei legi, dar respecta dreptul Parlamentului Romaniei de a legifera aspecte pe care le considera oportune. Ca organism profesional, aparam interesele farmacistilor, nu cele comerciale, si facem toate demersurile posibile pentru noi, ca institutie, astfel incat serviciile farmaceutice furnizate pacientilor romani sa ramana la standarde de calitate ridicate.

Modul de prezentare a informatiei a acreditat in mod incorect ideea ca, de la adoptarea actului normativ, orice farmacie autorizata va putea sa comercializeze medicamente atat catre pacienti, cat si angro, inclusiv in afara tarii. In realitate, cele doua tipuri de activitati necesita in continuare doua autorizari distincte.

Mentionam ca exportul paralel cu medicamente exista de cativa ani in Romania, inainte de a se discuta aceasta lege, si nu a fost inventat de farmacii. Din analiza legii, constatam ca ea nu se concentreaza pe exportul paralel, ci pe dreptul farmaciilor de a desfasura activitati de distributie de medicamente. Ramanem consecventi la opinia ca exportul paralel este o consecinta nedorita a politicii de preturi la medicamente si a faptului ca Romania face parte din piata unica europeana care reglementeaza si garanteaza libertatea comertului intre statele membre. Din pacate este unul dintre mecanismele care duc la deficiente in aprovizionarea cu medicamentele necesare pacientilor romani.

Principala activitate a farmaciei este si ramane aprovizionarea pacientilor romani cu medicamente si nicidecum comertul paralel. Corpul profesional al farmacistilor ramane fidel obligatiei sale legale si morale de a contribui la asigurarea accesului pacientilor la terapie in conditiile unei legislatii sustenabile.

Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa
Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania

1770 vizualizari
Lasa un comentariu:

Scrie mai jos comentariul tau. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe www.PaginaFarmacistilor.ro, te rugam sa utilizezi un limbaj civilizat si sa eviti atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu vei respecta aceste reguli, comentariile tale nu vor fi publicate.

  »  

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.
paginafarmacistilor.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate