Pregatirea farmaciilor si a profesionistilor din domeniu pentru pacientii viitorului si schimbarile din lumea medicala. Stiri pharma - PaginaFarmacistilor.ro
  • Ai vreo informatie care ar putea fi utila comunitatii?

Pregatirea farmaciilor si a profesionistilor din domeniu pentru pacientii viitorului si schimbarile din lumea medicala

Pregatirea farmaciilor si a profesionistilor din domeniu pentru pacientii viitorului si schimbarile din lumea medicala
16 Noiembrie 2016 11:01

Pe termen lung, mai precis in urmatorii 34 de ani, farmaciile si specialistii vor fi afectati de o scadere drastica a populatiei, in anul 2050 Romania va ajunge la un numar de 14 milioane de locuitori, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Subiectul de interes a fost dezbatut si in cadrul simpozionului Farma Practic, editia 52. Evenimentul, organizat de compania de comunicare medical Houston NPA, s-a desfasurat in perioada 11-12 noiembrie 2016 la Baile Herculane, reunind aproximativ 170 de farmacisti si asistenti de farmacie din judetele AG, CS, GJ, OT, TR si VL.

„Solutia pentru reusita farmaciei viitorului sta intr-o comunitate puternica de farmacii independente si locale. Solutia sta in mainile dumneavoastra! Sugestia mea este ca aveti parteneri puternici in piata producatorilor farmaceutici, asociatiile de pacienti, Houston, Doctrina, Colegiile Farmacistilor, UMF- urile. Solicitati-le acestor parteneri sa va ajute sa aduceti pacienti in farmacii pentru ca discount-ul din farmacii nu valoreaza nimic daca farmacia e goala. Dumneavoastra sunteti farmacisti, sunteti foarte buni in ceea ce faceti. Fidelitatea pacientilor fata de farmacie tine foarte mult de calitatea serviciilor primite in farmacie. Cu partenerii pe care ii aveti puteti gasi acele elemente de diferentiere care sa va ajute sa ii aduceti in farmacie”, a punctat dr. Doru Mircea in cadrul simpozionului Farma Practic.

Coordonatorul stiintific al editiei cu numarul 52 a evenimentului Farma Practic a fost domul prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, alaturi de care au mai participat nume de prestigiu din lumea universitara farmaceutica precum: prof. univ. dr. farm. Simona Negres, prof. univ. dr. Cristina Elena Dinu-Pirvu , prof. univ. dr. farm. Gofita Eliza, conf. univ. dr. Ionela Belu.

Pe agenda simpozionului s-au numarat si provocarile viitorului pentru specialisti, „nanotehnologia in domeniul biomedical” fiind abordata de prof. univ. dr. Cristina Dinu – Pirvu: „conceptul de nanotehnologie este abia la inceput. Este un lucru important sa tinem cont de ce inseamna toxicitatea acestor nanoparticule. Pentru medicamente nu exista prevederi stricte vis-a-vis de toxicitatea pe care acestea pot sa o prezinte”.

„Studentii care au intrat la facultatea de farmacie in anul 2016 ar trebui sa stie ca vor profesa dupa anul 2020 ceea ce este important, pe de o parte pentru ca se constata ca la un interval de 10-20 de ani au loc schimbari majore. Trebuie sa fie extrem de flexibili in abordarea cu pacientul, trebuie sa aibe foarte multa rabdare, iar restul inseamna pregatire continua, seriozitate si adaptarea la noutati”, a punctat coordonatorul stiintific al evenimentului, prof. univ. dr. Dumitru Lupuleasa.

Totodata, la ultima editie din acest an de FarmaPractic, au fost prezenti si presedinti de colegiu precum farm. Rosca Pavel, presedintele Colegiului Farmacistilor Caras-Severin, farm. Calin Elena, presedintele Colegiului Farmacistilor Dolj, farm. Nanescu Valentin, presedintele Colegiului Farmacistilor Gorj, dar si farm. Nicoleta Radu, presedintele Colegiului Farmacistilor Mures, care a declarat: „Avem o profesie in care tot timpul se descopera ceva nou. Avem toate sansele sa ramanem in urma pacientilor nostri, care vin mereu cu intrebari. Nu putem sa coboram nivelul. Sursele de informare sunt foarte importante”.

Manifestarea a fost creditata cu 16 puncte EFC pentru farmacisti si 12 credite EMC pentru asistentii de farmacie.

500 vizualizari
Lasa un comentariu:

Scrie mai jos comentariul tau. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe www.PaginaFarmacistilor.ro, te rugam sa utilizezi un limbaj civilizat si sa eviti atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu vei respecta aceste reguli, comentariile tale nu vor fi publicate.

  »  

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.