• Ai vreo informatie care ar putea fi utila comunitatii?

Farm. Roxana Stefan: "Ca farmacist sef trebuie sa fii in primul rand un bun manager"

Farm. Roxana Stefan: "Ca farmacist sef trebuie sa fii in primul rand un bun manager"
23 Februarie 2012 17:26

Roxana Stefan este farmacist diriginte in Constanta, in cadrul lantului de farmacii Dona. A inceput activitatea intr-o farmacie inca din anul IV de facultate. "Am inceput de la zero - cu receptia medicamentelor, verificarea valabilitatii si asezarea acestora in raft", sustine aceasta. Considera ca principala provocare ca farmacist diriginte este munca cu omul si isi apreciaza extrem de mult echipa, formata din oameni de la care are foarte mult de invatat si care, la randul lor, au foarte multe de invatat de la ea. Farm. Roxana Stefan ne-a acordat un interviu despre ce presupune meseria de farmacist sef.  

Claudia Spridon (C.S.): Ce pasi ati avut de urmat pentru a deveni farmacist diriginte?

Farm. diriginte Roxana Stefan (R.S.): Activitatea mea intr-o farmacie a inceput in anul IV de facultate cand m-am angajat intr-un lant local de farmacii. Pot spune ca am inceput de la zero cu receptia medicamentelor, verificarea valabilitatilor si asezarea acestora in raft si am continuat cu prepararea retetelor magistrale si officinale sub indrumarea unui farmacist cu experienta. Am lucrat in acel lant local de farmacii 10 ani, timp in care am invatat meseria de farmacist. Din 2008 mi-am continuat activitatea intr-unul din cele mai mari lanturi de farmacii din tara, unde dupa un an de la angajare am fost promovata in functia de farmacist diriginte. Consider ca orice persoana, farmacist sau asistent, care lucreaza in farmacie trebuie sa urmeze acesti pasi, pentru ca informatiile teoretice acumulate in anii de studiu nu sunt indeajuns.

C.S.: Care sunt principalele provocari cu care va confruntati ca farmacist diriginte?

R.S.: Principala provocare ca farmacist diriginte este munca cu omul si ma refer aici atat la pacienti, care cer o atentie deosebita datorita problemelor cu care se confrunta, cat si la personalul din subordine, uneori derutat din cauza schimbarilor care se produc in permanenta in sistemul de sanatate actual.

C.S.: Cat de importanta este comunicarea unui farmacist diriginte cu echipa pe care o coordoneaza?

R.S.: Munca intr-o farmacie este o munca in echipa. Fiecare dintre noi are de indeplinit sarcini bine stabilite, care au ca scop un singur rezultat - acela de a ajuta pacientul sa treaca mai usor prin starea de boala. De aceea, comunicarea este foarte importanta, acest lucru duce la o buna cunoastere a problemelor sau nevoilor echipei si ma ajuta sa iau deciziile corecte.

C.S.: Cum ati caracteriza colaborarea pe care o aveti dvs. cu subalternii?

R.S.: Subalternii mei sunt, de fapt, colegii mei. Consider ca fiecare om din echipa mea are o pregatire si o experienta in meseria de farmacist destul de mare astfel incat sa putem invata unii de la altii foarte multe lucruri.

C.S.: Ati avut de intampinat si momente dificile in cariera dvs. de farmacist diriginte? Daca da, care au fost acestea?

R.S.: Nu pot spune ca am intampinat momente dificile. De fapt, un moment dificil il poti numi asa daca il consideri dificil. Orice situatie are o rezolvare si experienta sau poate, optimismul, m-au ferit de momentele dificile.

Fiecare loc de munca iti poate aduce satisfactii si insatisfactii. Performante se pot realiza doar cu perseverenta si daruire

Farm Roxana Stefan

C.S.: Sunteti farmacist diriginte intr-o farmacie de lant. Cum ati caracteriza activitatea pe care o aveti acolo?

R.S.: Activitatea in farmacie a unui farmacist sef trebuie sa fie aceea de manager. In consecinta, trebuie sa planifice activitatile, sa observe felul in care actioneaza personalul, urmarind cunostintele farmacologice ale acestora, dar si abilitatile de comunicare cu pacientul (limbaj non-verbal,limbaj pe intelesul pacientului,empatie etc). Totodata, farmacistul sef este nevoit sa monitorizeze constant obiectivele propuse, fie ele financiare sau nu, si sa evalueaze rezultatele.

C.S.: Care sunt principalele calitati pe care trebuie sa le detina un farmacist pentru a deveni farmacist diriginte?

R.S.: In primul rand, farmacistul trebuie sa fie un bun profesionist pentru a putea, prin cunostintele farmacologice pe care le detine, sa joace un rolul educational. El trebuie sa gandeasca in interesul si in beneficiul pacientului, sa-l invete permanent pe pacient ceva pentru ameliorarea starii sale de boala.
In rest, ca si farmacist sef trebuie sa fii in primul rand un bun manager, sa ai o capacitate foarte buna de adaptabilitate, sa ai mereu conceput un plan de actiune atat pentru atingerea obiectivelor, cat si pentru dezvoltarea oameneilor de sub tine, axandu-se pe necesitatile individuale ale fiecaruia.

C.S.: Ce sfaturi aveti pentru tinerii farmacisti care au de gand sa coordoneze ,la un moment dat,activitatea unei farmacii?

R.S.: Pentru a ocupa functia de farmacist diriginte in primul rand trebuie sa fie cei mai bun in ceea ce fac, pentru ca ceea ce cantareste cel mai mult in ochii colegilor subordonati sunt faptele, nu vorbele.

C.S.: Potrivit Colegiului Medicilor din Romania, peste 10.000 de medici au parasit Romania in ultimii ani. Exista o tendinta a farmacistilor de a emigra in strainatate?

R.S.: Desi am colegi de facultate care au emigrat in strainatate, nu cred ca exodul in randul farmacistilor sa fi luat o asa amploare. Fiecare loc de munca iti poate aduce satisfactii si insatisfactii. Performante se pot realiza doar cu perseverenta si daruire. Important este sa-ti placa ceea ce faci. In ceea ce ma priveste, profesia de farmacist pot sa o exercit si aici si in strainatate, in schimb familia este aici, iar confortul financiar nu poate inlocui stabilitatea pe care ti-o da familia.

Autor: Claudia Spridon

33288 vizualizari
Ratatouille 13 Martie 2012 22:41

Cunosc farmacist diriginte in dona, in bucuresti, care face blatul cu medicii de familie si isi impart banii de pe retetele gratuite scrise pe numele unor pacienti sanatosi. Asa ca lasati vrajeala cu bun manager, ca stie toata lumea ce fac farmacistii diriginti.

20 Martie 2012 22:42

Farmacistul diriginte din lant este manager ???:))amuzant sincer

balbeck 9 Martie 2013 18:18

Un farmacist care este si bun manager trebuie sa faca blat cu medicii,altfel nu se poate.Lanturile de farmacii au target si trebuie sa il atinga.Cum?Prin blat.
Sensi blu,Catena,Dona,etc,fac blat cu medicii.
Sensi blu,Profesional Farma,Farmex,Ina Farm,Trifarm,Ropharma,Bratu,Prosana,Pex.asclepios,medimfarm,Rodima farm,Cydonia,Oli-ra,Adrefarm,Galenica,Inac Cina,Seti Impex,Siepcofar,Help Net,Terapia,Fiavi,Ina Farm,Natura,Santia farm….
Toate astea fac blat cu medicii.
http://petruandrei.wordpress.com/2013/01/31/farmacii-din-prahova-care-fac-blat-cu-medicii/

Lasa un comentariu:

Scrie mai jos comentariul tau. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe www.PaginaFarmacistilor.ro, te rugam sa utilizezi un limbaj civilizat si sa eviti atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu vei respecta aceste reguli, comentariile tale nu vor fi publicate.

  »  

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.
paginafarmacistilor.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate