• Ai vreo informatie care ar putea fi utila comunitatii?

Farm. Popescu:"Calitatea de baza a farmacistului sef este rabdarea!"

Farm. Popescu:"Calitatea de baza a farmacistului sef este rabdarea!"
03 Noiembrie 2011 11:33
FOTO: Arhiva personala C.P.

Farm. Clara Popescu ocupa functia de vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania inca din anul 2000. Desi in momentul de fata este directorul general al Vitalia K SRL din Ploiesti, isi aduce aminte cu nostalgie de perioada in care a fost farmacist diriginte in comuna Drajna de Sus, judetul Prahova. Sustine ca daca ar fi nevoita sa o ia de la capat, s-ar reintoarce cu mare drag la micuta farmacie de la tara, "la masa de receptura, la pacientii modesti si plini de bun simt". De altfel, considera ca cele mai mari provocari ale meseriei de farmacist diriginte au venit tot din partea pacientilor, carora a reusit sa le castige de fiecare data increderea si respectul.

Claudia Spridon (C.S.): Ati devenit farmacist diriginte la varsta de 24 de ani. Ce a insemnat pentru dvs. acest lucru?

Farm. Clara Popescu (C.P.): In anul 1972, cand am absolvit cursurile Facultatii de Farmacie din Bucuresti, legea de la acea vreme prevedea ca absolventii sa efectueze un stagiu de cel putin 3 ani la o farmacie din mediul rural. In functie de media de la absolvirea facultatii, puteai alege o farmacie dintr-o zona rurala, la care trebuia sa te prezinti in termen de 30 de zile de la obtinerea repartitiei. Dupa aceasta perioada, daca doreai sa-ti desfasori activitatea farmaceutica in mediul urban, trebuia sa te prezinti la un concurs pentru posturile vacante de farmacist, existente in localitatea in care doreai sa profesezi. Asadar, am ales farmacia din comuna Drajna de Sus din jud. Prahova, o comuna foarte frumoasa, intinsa pe dealuri albite de margarete, dealuri pe care fosneau mesteceni si tei si la poalele carora unduia incetisor raul Drajna. Acestea sunt imaginile care mi-au ramas din primele mele zile de farmacist si pe care mi le voi aminti pana la sfarsit!

C.S.: Ati avut un mentor, o persoana de la care ati "furat" secretele meseriei?

C.P.: In mod normal, farmacistii care se prezentau la post, beneficiau timp de 1-2 luni de sfaturile si experienta farmacistilor care se gaseau la posturile respective si care urmau sa paraseasca aceste posturi in urma concursului castigat pentru mediul urban. In cazul meu, farmacia la care am luat repartitia era inchisa de ceva vreme din lipsa farmacistului diriginte, care era in concediu medical. In aceste conditii, m-am trezit singura in fata pacientilor, avand cunostintele teoretice si practice obtinute in timpul studiilor de specialitate, dar neavand experienta comunicarii cu pacientul. Cred ca faptul ca am fost lasata ”in apa” sa invat sa inot singura, m-a ajutat foarte mult, deoarece am constientizat rapid responsabilitatile pe care le aveam in fata pacientilor, care asteptau de la mine alinarea suferintelor. Asadar, a trebuit sa invat repede sa comunic cu pacientii si sa-i consiliez in problemele lor de sanatate. Nu a fost prea greu, deoarece oamenii din mediul rural sunt intelegatori si au rabdare sa asculte si, mai ales, stiu sa respecte profesionistii.

C.S.: Care au fost principalele provocari ale meseriei de farmacist diriginte?

C.P.: In privinta provocarilor ca farmacist diriginte, in acea perioada acestea veneau din partea pacientilor, preocuparea mea permanenta fiind grija de a capata increderea si respectul bolnavilor. Cand acestia se intorceau la farmacie pentru a-mi multumi si pentru a-mi cere alte sfaturi, eram la randul meu foarte multumita sufleteste si cautam permanent sa fiu cat mai apropiata de ei. Ca farmacist diriginte, in plus fata de grija pentru bolnavi, aveam gestionarea medicamentelor, care in perioada respectiva nu era prea complicata. Mi-a placut foarte mult acea perioada!

Mi-as dori foarte mult sa fie promovata farmacia etica in detrimentul celei mercantile!

Farm. Clara Popescu, vicepresedinte CFR

C.S.: Ulterior, ati fost farmacist in Ploiesti...

C.P.: Am ramas la Drajna de Sus pana in anul 1977 cand, inainte de cutremur, am fost detasata la Farmacia nr. 3 din Ploiesti, deoarece era nevoie de farmacisti. Aici m-a prins cutremurul din 4 martie 1977! A fost o perioada cumplita, cand lucram in ture de zi si de noapte, deoarece era foarte mare nevoie de noi. Dupa ce lucrurile au intrat intr-o oarecare normalitate, m-am prezentat la concursul pentru intrare in mediul urban si am ales, dupa concurs, tot Farmacia nr. 3. Aici era mai mult decat o farmacie, era de fapt o scoala de farmacie, deoarece am avut colegi farmacisti de exceptie, cu multa experienta, care m-au format ca farmacist pentru toata viata, facandu-ma sa inteleg de ce ”Farmacia este profesia Artei de a vindeca” si de ce oamenii isi ridicau palaria, la propriu, in fata farmacistilor! In acea perioada, am invatat sa prepar acele remedii magice, preparatele magistrale, cu care am tratat multi pacienti, remedii care, din nefericire, au disparut azi aproape in totalitate din terapeutica. De atunci mi-a ramas pasiunea pentru receptura. Tot in acea perioada am invatat cum se gestioneaza o farmacie si de ce un farmacist diriginte trebuie sa fie un bun gospodar! Pentru ca de calitatile de gospodar ale acestuia depinde bunul mers al farmaciei, respectiv aprovizionarea corespunzatoare cu medicamente vitale, relatiile de parteneriat cu distribuitorii de medicamente, relatiile de camaraderie si colegialitate cu toti colaboratorii si, nu in ultimul rand, legatura sufleteasca cu pacientii. Dupa aceasta perioada, timp de 12 ani am fost farmacist diriginte in cadrul Laboratorului de microproductie al Oficiului Farmaceutic Ploiesti. Am avut astfel sansa de a continua, intr-un fel, activitatea de receptura, dar la o scara mai mare!

C.S.: In prezent sunteti director general al Vitalia K SRL din Ploiesti. Va este dor de perioada in care erati farmacist diriginte?

C.P.: Intr-adevar, in anul 1992 am deschis propria farmacie "Vitalia" si apoi, deoarece nu am renuntat la pasiunea pentru prepararea medicamentelor, am infiintat Laboratorul de productie de medicamente  "Vitalia K", ambele in Ploiesti. Pe parcursul timpului, datorita activitatii pe care am desfasurat-o in cadrul Colegiului Farmacistilor (din 1994 - presedinte al Colegiului Farmacistilor Prahova si din 2000 - vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania, n.red.), am fost nevoita sa instrainez farmacia si am ramas numai cu laboratorul de microproductie, in care in prezent preparam produse pe baza de plante medicinale. Am ramas insa cu nostalgia perioadei in care am fost farmacist diriginte in mediul rural, iar daca ar trebui s-o iau de la capat, m-as intoarce cu mare drag la micuta farmacie de la tara, la masa de receptura, la pacientii modesti si plini de bun simt, dar de aceasta data n-as mai pleca la oras!

Farm. Clara Popescu

Farm. Clara Popescu, vicepresedinte CFR

C.S.: Ce calitati ar trebui sa detina un farmacist diriginte? Care dintre acestea este, in opinia dvs., cea mai importanta?

C.P.: Una dintre calitatile de baza ale unui farmacist diriginte si, de altfel, ale oricarui farmacist practician este rabdarea. Rabdarea de a asculta si de a intelege omul bolnav. Pregatirea profesionala solida, precum si perfectionarea continua, fac dintr-un farmacist un profesionist de exceptie. In cazul farmacistilor angajati la patroni nefarmacisti, principala calitate este aceea de a sti sa se impuna in fata patronului si de a sti sa-si pastreze independenta profesionala, ori de cate ori aceasta este in pericol de a-i fi incalcata!

C.S.: Considerati ca o perioada de doi ani de zile in care farmacistul dobandeste o anumita experienta inainte de a accede la functia de farmacist sef este suficienta?

C.P.: Din nefericire, legislatia actuala permite farmacistilor ca, imediat ce ies de pe bancile facultatilor,sa ocupe functia de farmacist diriginte fara a avea o experienta corespunzatoare, care sa le permita sa-si impuna punctul de vedere si sa-si manifeste independenta profesionala in fata angajatorului. Un stagiu de 2-3 ani ar fi suficient pentru a se forma ca profesionisti, carora experienta acumulata le-ar permite sa se manifeste asa cum le dicteaza deontologia profesionala si nu in functie de interesele comerciale ale patronilor. Mi-as dori foarte mult sa fie promovata farmacia etica in detrimentul celei mercantile! Din pacate, vremurile nu se indreapta spre acest deziderat, modelul mercantil fiind preponderent in lumea farmaceutica de azi.

C.S.: Ce sfaturi aveti pentru farmacistii care vor sa devina farmacisti sefi?

C.P.: Colegilor mei tineri, mi-as permite sa le recomand sa-si pastreze verticalitatea, sa fie constienti ca si-au ales o profesie de elita, ca este pacat sa stea cu capul plecat. Cei care doresc sa infiinteze farmacii n-o pot face decat cu ajutorul farmacistilor. As mai vrea sa le amintesc ceea ce sustinea, cu ani in urma, liberalul Horia Rusu: "Este moral sa fii altfel decat altii, chiar daca acesti altii sunt, deocamdata, mai multi!"

Autor: Claudia Spridon

14067 vizualizari
Lasa un comentariu:

Scrie mai jos comentariul tau. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe www.PaginaFarmacistilor.ro, te rugam sa utilizezi un limbaj civilizat si sa eviti atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu vei respecta aceste reguli, comentariile tale nu vor fi publicate.

  »  

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.
paginafarmacistilor.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate