• Ai vreo informatie care ar putea fi utila comunitatii?

Farm. Emil Pop: "Viata intr-o farmacie de circuit inchis, mai grea decat intr-una comunitara"

Farm. Emil Pop: "Viata intr-o farmacie de circuit inchis, mai grea decat intr-una comunitara"
18 Ianuarie 2012 12:14
FOTO: Arhiva personala Farm. Emil Pop

Farmacistul Emil Pop a lucrat toata viata intr-o farmacie de circuit inchis, pentru binele careia a muncit neincetat. Dupa terminarea studiilor in 1982 a fost repartizat la Farmacia Spitalului Militar din Oradea (acum Spitalul Clinic de Urgenta "Avram Iancu"), unde a ramas pana in vara anului trecut, cand s-a pensionat. Colonel in rezerva in prezent, Emil Pop este farmacist primar din anul 1993 si are o experienta de aproape 30 de ani. Vorbeste despre activitatea sa profesionala ca despre o poveste devenita realitate, iar din discutia cu dumnealui se vede cat de mult si-a iubit si isi iubeste in continuare profesia.

Mirabela Viasu (V.M.): Va mai amintiti motivele care v-au impins sa dati admiterea la Facultatea de farmacie?

Emil Pop (E.P.): Aceasta poveste avea sa inceapa in primavara anului 1976 cand ma aflam in vizita la familia regretatului academician Mihai Bacescu (fost director al Muzeului Antipa) si cand mi s-a vorbit pentru prima data, atat de frumos, despre Farmacie si despre ceea ce inseamna sa fii farmacist. De atunci, intentia mea de a deveni biolog s-a finalizat prin admiterea la facultatea de farmacie. Reusita avea sa vina in anul urmator, 1977, cand in situatia de militar in termen m-am prezentat la admitere la Facultatea de Medicina Militara din Bucuresti, specialitatea farmacie. A fost o concurenta foarte mare, eram peste 100 de candidati pe cinci locuri scoase la concurs, iar eu am reusit sa ocup pozitia a doua.

Col(r) farm. Emil Pop

M.V.: Dupa terminarea studiilor, care a fost primul post si cum ati caracteriza acea perioada?

E.P.: Dupa o studentie grea dar frumoasa, am terminat ca sef de promotie in 1982, iar in luna decembrie a aceluiasi an, am fost repartizat ca tanar locotenent, farmacist stagiar la Farmacia Spitalului Militar din Oradea, unde am ramas si dupa terminarea stagiaturii (1985), pana la pensionarea mea in vara anului 2011 cu gradul de colonel in rezerva.

Primul meu post ocupat in Farmacia Spitalului Militar Oradea a fost cel de responsabil cu aparatura si instrumentarul medical existent in spital. Atributiunile specifice acestui post erau cu totul altele decat invatasem eu in studentie, dar avand parte de sefi si colegi cu adevarat profesionisti (farm. Mihaita Mihail si farm. Dobrin Radu), am reusit sa deprind si sa stapanesc toate particularitatile Farmaciei Militare. Trebuie sa va spun ca volumul de munca existent in farmacie era mare si nu usor. Se preparau peste 40 de elaborari farmaceutice, sute de litri de solutii perfuzabile, multe recepte magistrale prescrise de medicii din spital sau de cei existenti in unitatile militare arondate spitalului. Aprovizionarea farmaciei cu medicamente atat pentru bolnavii internati cat si pentru unitatile militare aflate in sarcina de aprovizionare se desfasura pana in anul 1989 dupa un sistem centralizat greoi, ale carui greutati le-am depasit prin implicarea intregului colectiv al farmaciei si al conducerii spitalului.

M.V.: In cat timp dupa terminarea studiilor ati ajuns sa ocupati functia de farmacist sef?

E.P.: Dupa anul 1990, activitatea mea in cadrul farmaciei s-a directionat mai mult spre medicament. Ma refer aici la tot ce tine de aprovizionare, depozitare, eliberare de medicamente, etc. Din toamna anului 1998 am devenit seful Sectiei Farmacie din cadrul Spitalului Militar Oradea, functie pe care am detinut-o pana la pensionare.

Sper ca managerii de spitale sa ii convinga pe medici ca, alaturi de ei, farmacistii pot sa ajute la un mai bun management al medicamentului in spital spre binele bolnavului.

Col(r) farm. Emil Pop

M.V.: Ce responsabilitati si provocari vin odata cu numirea in functia de farmacist sef?

E.P.: Pe langa atributiile de farmacist sef pe care le-am preluat, in acea perioada au aparut si alte probleme cum ar fi: noua Lege a sanatatii, aparitia Caselor de Sanatate, un nou sistem de aprovizionare, reorganizarea Farmaciei in vederea autorizarii ei, restructurarea unitatilor militare din zona aferenta spitalului. Toate acestea au dus la probleme care impuneau o rezolvare corecta si rapida.

Excedentarul de aparatura medicala, provenit din restructurarea unitatilor militare arondate medical spitalului, trebuia gestionat si redirectionat spre alte locatii. Dotarea farmaciei cu mobilier, aparatura si sistem informatic nou, crearea punctului de lucru al farmaciei in ambulatoriul de specialitate al spitalului, functionarea farmaciei in relatii contractuale cu Casa OPSNAJ si cu alte case de asigurari de sanatate, pe toate acestea am reusit sa le rezolv cu ajutorul colectivului farmaciei si al conducerii spitalului.

M.V.: Spuneati ca aveti o experienta de 13 de ani ca farmacist sef la Spitalul Militar. Cum au fost aceasta perioada?

E.P.: Dupa anul 2000, Directia Medicala din MAPN a organizat intalniri anuale cu farmacistii militari, la care au participat cadre universitare si specialisti pe probleme de farmacie din cadrul Casa OPSNAJ.

Aprovizionarea farmaciei in mod continuu cu medicamentele solicitate de medicii din spitalul nostru a fost una din preocuparile mele majore in toata aceasta perioada si despre care pot spune ca m-am achitat cu bine. Foarte rare au fost cazurile cand am fost solicitat de medicii din spitalul nostru sau chiar din reteaua civila pentru unul sau mai multe medicamente si ele sa nu existe in cadrul farmaciei pe care am condus-o. Am raspuns cu promptitudine tuturor acestor solicitari, indiferent de ora la care a sunat telefonul. Ma bucur ca am putut sa fiu de folos bolnavului, atunci cand reprezentam o ultima speranta pentru cei care solicitau acel medicament.

Col(r) farm. Emil Pop

M.V.: Credeti ca este mai dificil sa fii farmacist sef intr-un spital decat intr-o farmacie comunitara?

E.P.: Toate problemele enumerate mai sus ma fac sa cred ca "viata" unui farmacist de circuit inchis este mult mai grea decat a unui farmacist dintr-o farmacie comunitara.

Privind in urma, constat ca desi au fost greutati in fiecare etapa, am reusit sa mentin Farmacia din Spitalul Militar Oradea la standarde competitive, chiar daca astazi atributiile ei sunt cu mult mai reduse fata de cele care au fost nu cu mult timp in urma.

M.V.: Cum credeti ca ar trebui sa-si desfasoare activitatea tinerii farmacisti sefi de spital, proaspat pusi in aceasta functie?

E.P.: Sper ca managerii de spitale se vor preocupa pentru a gasi cadrul legislativ sa motiveze farmacistii sa vina si, mai ales, sa ramana in farmaciile de spital, sa ii convinga pe medici ca, alaturi de ei, farmacistii pot sa ajute la un mai bun management al medicamentului in spital spre binele bolnavului si al spitalului unde acestia lucreaza. Acolo unde medicul si farmacistul formeaza cu adevarat o echipa, acest lucru este realizabil.

Autor: Mirabela Viasu

28550 vizualizari
Procop Flavian 18 Ianuarie 2012 18:59

Cum poate sa spuna ca 'viata' din circuitul inchis este mai grea decat in cel privat daca nu are termen de comparatie lucrand in acelasi'musuroi'..Sincer la noi cu comenzile se ocupa asistentii , eu doar ii supraveghez si ii verific periodic.Ce 'greutate'?..cand nu ai contact cu pacientii care vin cu fel de fel de probleme si asteapta de la tine un raspuns imediat, iar daca pregatirea ta este precara nu poti decat sa dai din umar.Sau e mai greu sa stai la telefoane sa astepti sa apara unele medicamente sau sa te incadrezi in anumite bugete(comform sugestiei unor agenti 'binevoitori').Ce ineamna farmacist in codul deontologic?

Inai

Mariana 24 Ianuarie 2012 04:04

Am sa va raspund eu:pentruca intr-o farmacie cu circuit inchis trebuie sa fii si contabil si specialist IT si sa faci uneori licitatii agreeate de directorul spitalului,plus enorm de multe situatii cerute ba de casa,ba de minister,plus ca salariile sunt foarte mici fata de cei 10 ani, timp in care ai ajuns farmacist primar.
Daca ai noroc sa ai asistente care locuiesc in alte localitati decat unde este situat spitalul,si esti chemat la ora 1,2,3,noaptea pentruca s-a terminat ceva folosit in urgentele de grad),trebuie sa deschizi farmacia si sa eliberezi medicatia,dfara sa fii platit pentru asta

farmacist circuit deschis. 2 Februarie 2012 03:56

Nu stiu ce-i greu sa stai degeaba si sa vina banul de la stat.Stiu si eu ce ai de facut in spital. Prafuri, solutii si mai nimic ca nu ai bani.Nu se mai face nimic in spital. Sa nu mai vorbim ce ustensile de laborator sunt acolo. Ma doare capul.Un cantar si un mojar ciobit. Banii spitalului se scurg cu paraindaraturi cu diverse firme capuse de intretinere si consumabile.Farmacistul din spital e sluga managerului. Farmacistul se face ca munceste din ce nu are si managerul il tine ca asa e grila de salarizare. As vrea sa-l duc pe nenea farmacistul la circuit deschis sa vada cu ce de probleme se confrunta el. Acolo o sa se trezeasca din somn.
Hai lasati-ne cu articole lipsite de sens.

Paul Andreianu 3 Februarie 2012 18:49

Nu toate spitalele din RO sunt ghene de gunoi asa cum credeti.
In masura in care vreti sa va conectati la realitatea curenta (din suficient de multe spitale din tara) rolul farmacistului nu mai este chiar asa decorativ precum era in anii '90.

ANA 9 Februarie 2012 10:39

Din cate imi amintesc lucrezi in circuit deschis la Donna, nu ai termen de comparatie cu farmacia de spital, iar practica ti-o semna bunica sau matusa, a cui o fi fost farmacia...in spital nu ai calcat!

traian 20 Iunie 2012 19:16

Tot respectul si consideratia pentru ce a facut in cei treizeci de ani de activitate d-lui farmacist Pop Emil si sa-i de-a Dumnezeu multa sanatate pana la sfarsitul vietii, cand o veni!

cristian radulescu 27 Septembrie 2012 21:28

Ce-mi plac mie ignorantii care comenteaza despre viata unui farmacist militar. In armata lucrurile stau altfel si sunt mai complicate. Raspunderea este mai mare si activitatea care se desfasoara este mai riguroasa. Pentru cine nu stie, standardele calitatii cerute astazi in majoritatea domeniilor de activitate, au la baza regulamentele militare.
Emile, iti doresc pensie lunga!

Lasa un comentariu:

Scrie mai jos comentariul tau. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe www.PaginaFarmacistilor.ro, te rugam sa utilizezi un limbaj civilizat si sa eviti atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu vei respecta aceste reguli, comentariile tale nu vor fi publicate.

  »  

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.
paginafarmacistilor.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate