• Ai vreo informatie care ar putea fi utila comunitatii?

Conf. Soroceanu: "Farmacistul sef trebuie sa-si spuna parerea cand angajatorul intervine in atributiile sale"

Conf. Soroceanu: "Farmacistul sef trebuie sa-si spuna parerea cand angajatorul intervine in atributiile sale"
21 Octombrie 2011 17:15
FOTO: Arhiva personala a conf. univ.farm. Valentina Soroceanu

Valentina Soroceanu este din 2007 presedintele sectiunii Bucuresti a Societatii Romane de Istoria  Farmaciei, are o experienta de mai mult de noua ani ca farmacist specialist, dar si una mai scurta - de un an de zile - ca farmacist sef. Totodata, conf. univ. farm Valentina Soroceanu are o vechime in activitatea farmaceutica de peste 20 ani, absolvind Facultatea de Farmacie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Capitala, in anul 1984. Anul acesta a implinit 20 de ani de experienta in invatamantul universitar, predand la Catedra de Marketing Farmaceutic a aceleiasi facultati pe care, la randul sau, a urmat-o.

Mirabela Viasu (M.V.): Va mai amintiti de ce ati ales Facultatea de Farmacie?

Valentina Soroceanu (V.S.): Pe vremea aceea era o facultate foarte cautata. Bine, si astazi mai este. Atunci, ca pe multi tineri, ma pasiona ceea ce era mai greu de atins, nu ce era mai usor, cum se intampla astazi. Frumusetea, curatenia, grija fata de aproapele nostru, cam acestea au fost motivele pentru care am ales Farmacia.

M.V.: Sa inteleg ca nu au mai existat si alte pasiuni, ca dintotdeauna v-ati dorit sa fiti farmacist?

V.S.: Eu am facut liceul de chimie si am si lucrat un an dupa liceu. Initial ma orientasem spre chimie, dar dupa ce am vazut ce inseamna chimia industriala, am decis ca vreau ceva mai rafinat, mai curat. Am lucrat in chimie chiar la sinteza si va imaginati ca acolo trebuia sa ai costum de protectie, cizme de cauciuc, manusi. Sigur ca era foarte interesant si acolo, dar in opinia mea, cred ca acest domeniu se potriveste mai bine unui barbat.

M.V.: Spuneati ca era greu la Farmacie. Cat de mare era concurenta?

V.S.: Era foarte greu chiar. Cea mai mare concurenta, pe vremea aceea, era la Drept si la Farmacie. Cu un an inainte de a intra noi erau 23 pe loc, iar cand am dat eu s-a mai redus putin concurenta pentru ca s-au introdus la admitere problemele la fizica si la chimie - pana atunci se dadea examen doar la teorie. Cu toate acestea, concurenta a fost de 17-18 pe loc. Pot spune ca este mult de lucru si multa munca la Facultatea de Farmacie, dar dupa parerea mea, merita efortul.

M.V.: Pe vremea aceea inca se facea stagiatura obligatorie...

V.S.: Da, asa este. Stagiatura am luat-o tot in industrie pentru ca, avand medie mare si dorind sa raman intr-un oras mare, aveam de ales fie Institutul pentru Controlul de Sanatate al Medicamentelor (ICSM CFU), fie industria farmaceutica. Am lucrat chiar la uzina de medicamente, la sectia de Sterile.

M.V.: Si cum ati descrie acea perioada?

V.S.: Pot spune ca a fost mai placuta decat perioada in care lucrasem in chimie. A fost o experienta care mi-a folosit mai tarziu, avand in vedere faptul ca trebuie sa lucrezi cu oamenii. Trebuie sa te adaptezi tipului de om, tipului de cunostinte de care dispune el, metodei pe care trebuie sa o aplici cu fiecare pentru a da rezultate.

Daca ar fi dupa mine, eu as spune ca ar trebui sa ocupe aceasta functie numai cei care au deja si titlul de specialist.

Conf. univ. farm. Valentina Soroceanu

M.V.: Stiu ca a urmat apoi o perioada scurta in care ati fost farmacist sef...

V.S.: Da, dupa stagiatura se facea repartitia nationala care avea toate municipiile inchise pentru medici, farmacisti si profesori. Pe profesori chiar i-a obligat sa-si faca buletine de provincie la un moment dat. In aceste conditii, tot datorita mediei mari de absolvire, am avut de ales intre Baile Herculane si ceva langa Brasov, am impresia ca Rasnov. Am ales Baile Herculane pentru ca era o statiune, iar acolo am ocupat si functia de farmacist sef.

M.V.: Ati stat o perioada si ati observat modul in care lucreaza un farmacist sef cu experienta?

V.S.: Da, si cred ca este foarte important sa vezi cum isi desfasoara activitatea un farmacist sef cu experienta. Ceea ce se intampla astazi nu mi se pare corect: sa dai posibilitatea unui proaspat absolvent lipsit de experienta - indiferent ca lucreaza ca student, el nu lucreaza ca farmacist, iar titulatura lui din timpul studentiei nu este nici macar de asistent, pentru ca nu are drept de practica - care se trezeste proaspat iesit de pe bancile facultatii, sa conduca un colectiv, colectiv care poate sa aiba o experienta mai mare decat el. In aceste conditii, farmacistul nu are nici autoritatea morala in fata colectivului respectiv. Atunci, cum ai putea da rezultate? In majoritatea tarilor din Europa, pentru a ocupa aceasta functie, se cer minimum 2-3 ani de vechime. Cred ca acest lucru ar putea fi introdus in legislatia romana fara niciun fel de impediment.

M.V.: De anul acesta se va introduce in noua lege a farmaciei acest punct...

V.S.: A fost o propunere si la modificarea anterioara si atunci nu s-a renuntat decat la deschiderea farmaciilor prin exceptii in gari, in centre comerciale si asa mai departe. Exista in propunerea respectiva si introducerea acestei conditii. Daca ar fi dupa mine, eu as spune ca ar trebui sa ocupe aceasta functie numai cei care au deja si titlul de specialist, pentru ca atunci cum ii departajam? Si carear putea fi motivatia pentru un farmacist sa-si perfectioneze pregatirea profesionala, daca nu urcarea unei noi treapte? Dar se pare ca este exagerat, din alte puncte de vedere si dupa opiniile altor specialisti. Eu as zice ca nu este asa si ca trebuie impus macar un minimum de experienta.

Noi facem in facultate, chiar in anul 5, toate etapele care se desfasoara in farmacie. La Marketing asta facem, si la lucrarile practice, si la curs - incepand cu aprovizionarea unei farmacii, cum se realizeaza receptia, depozitarea produselor, conditiile pentru categoriile diferite de produse si pana la eliberarea medicamentelor: care este legislatia, care sunt categoriile si responsabilitatile, cine are dreptul sa elibereze anumite produse.

M.V.: Deci, partea teoretica ar stapani-o, pentru ca se face in scoala...

V.S.: Exact, insa practica nu o au, pentru ca ei, teoretic, nu au eliberat medicamente. In realitate, insa, multi studenti sunt pusi sa-si depaseasca atributiile si sa elibereze retete, ceea ce nu este corect, si incalca dreptul pacientilor la un serviciu competent, oferit de un personal instruit corespunzator.

M.V.: Difera foarte mult lucrul intr-o farmacie de spital de munca din farmacia comunitara?

V.S.: Absolut. Difera in sensul ca farmacistul din spital ia foarte putin contact cu pacientul. La vizita de dimineata, medicul nu accepta intotdeauna prezenta farmacistului, ceea ce nu este corect. La raportul de garda, prin legislatie, farmacistul este obligat sa participe, dar trebuie sa constientizeze si medicul importanta prezentei lui, ceea ce iar nu se intampla. Sunt insa cateva semnale ca incep sa se miste lucrurile in directia aceasta, dar sunt foarte slabe. Au trecut mai bine de 20 de ani de cand s-a introdus specializarea de Farmacie Clinica si noi nu avem un farmacist clinician in fiecare farmacie de spital. Ba mai mult, nu avem farmacisti in farmaciile de spital, deci nu exista nicio legatura cu pacientul. Eu nu ma pot pregati ca specialist in lipsa partenerului meu de lucru, care este pacientul.

Conf. univ. farm. Valentina Soroceanu

Conf. univ. farm. Valentina Soroceanu

M.V.: Revenind la atributiile farmacistului sef, acesta trebuie sa fie si un om de afaceri, nu?

V.S.: Da, poate fi un om de afaceri daca este si proprietarul farmaciei pe care o conduce. Avand in vedere ca in ultimul timp s-a redus numarul proprietarilor farmacisti si a crescut numarul farmaciilor care apartin lanturilor, nu stiu cat de mult pot sa spun ca este om de afaceri orice farmacist sef dintr-un lant. Activitatea lui este dirijata, lucru nu tocmai corect. Farmacistul sef dintr-o farmacie de lant ar trebui sa fie lasat sa conduca el unitatea respectiva, pentru ca el este specialistul si el stie cel mai bine ce trebuie facut. Activitatea lui este uneori chiar ingradita, insa cu voia farmacistului insusi, pentru ca altfel acesta nu ar fi acceptat postul.

M.V.: Cat de mult trebuie farmacistul sef sa lucreze cu pacientul?

V.S.: Farmacistul sef nu-si poate permite sa faca doar munca administrativa. Cel putin jumatate din norma lui de munca o acorda pacientului, daca nu chiar trei sferturi din aceasta. In ceea ce priveste farmaciile de lanturi, acestea nu sunt acoperite de suficienti farmacisti si, atunci, obligatoriu jumatate din norma lui de lucru este la dispozitia pacientului. Acelasi lucru este valabil si in farmaciile comunitare, unde farmacistul sef poate sta chiar mai mult la dispozitia pacientilor, pentru ca el acolo isi inlocuieste oamenii si sambata, si duminica, si chiar in timpul concediilor.

M.V.: Ce sfaturi ati da unui tanar farmacist care doreste sa devina farmacist sef?

V.S.: In primul rand, sa citeasca foarte bine toate documentele care ii sunt puse in fata inainte de angajare, sa aiba puterea si indrazneala sa-si spuna parerea atunci cand constata ca lucrurile nu sunt tocmai in regula - vorbesc de anumite interventii ale angajatorilor in atributiile farmacistului sef, in sensul de a i le limita sau de a-i cere mai mult. El trebuie sa-si cunoasca foarte bine limitele competentei si, sigur, sa nu se dea inapoi de la anumite sarcini, dar sa nu permita celor neavizati sa-i incalce teritoriul. Daca nu cunosc legislatia, daca nu cunosc ceea ce este corect conform legii, atunci nu au cum sa-si practice corect meseria. Vin multi chiar la noi la disciplina si ca rezidenti, si dupa terminarea rezidentiatului si ne spun ca sunt pusi in fata anumitor situatii: ca nu li se elibereaza contractele de munca, ca au semnat contractul, dar ca nu au primit un exemplar, se trezesc dupa ani de zile ca de fapt contractul lor nu a fost inregistrat.

M.V.: Care ar fi cea mai importanta calitate a unei persoane care ocupa functia de farmacist sef?

V.S.: Nu cred ca este vorba doar de o calitate anume. In primul rand este nevoie de munca, perseverenta si daruire, pentru ca, daca nu ai nicio atragere si faci lucrurile mecanic si numai pentru bani, nu cred ca sunt de durata. Se acumuleaza neajunsurile, frustrarile si atunci devii iritat, stresat si nu mai dai randament, chiar daca stai 10 ore la serviciu in loc de 8.

Autor: Mirabela Viasu

25233 vizualizari
Abigail 17 Aprilie 2012 03:51

Da, ai dreptate. Nu vreau sa fie un nimectarou cinic, dar te incalzeste cu ceva ca iti dau eu sau altul ca mine dreptate? Ti-am mai spus/scris pe undeva ca nu vine primavara cu un singur ghiocel. Si a pune pumnul in gura unuia singur care zbiara e facilissim. Iti doresc sa nu ti se intample! Dar despre realitatea asta am dat din gura si din taste de cativa ani buni si tot degeaba. Farmacistii, ca si restul lumii romanesti, se balacesc in mocirla calduta a nepasarii, mergand pe principiul eu nu ma bag, ca deocamdata mi-e bine inca . Liderii breslei trag capul in nisipul alb al plajelor exotice, palmasul de tine inghite. Nu spun ce. Zilnic. Profesionalism? La cine? La doamna care a terminat facultatea din trei in trei pe la vreo Sorbonica si acum da supozitoare cu algocalmin la un nou nascut? Sau cu colega de la alta Sorbonica ce recomanda insistent metronidazolul la candidoza bucala post antibiotica A vorbi despre profesionalism si responsabilitate e usor. A fi profesionist si responsabil e deja rara avis prin tarisoara asta. Pepi zicea bine, ar trebui sa fim mai buni cu noi si cu cei de langa noi. De aici vor decurge si restul.Nemtii, japonezii sau alte natii nu s-au nascut cu corectitudinea in glanda. La ei pur si simplu se aplica legea. De la Vladica pana la Opinca, indiferent de grosimea portofelului sau trapta sociala pe care te afli. Scurt, te arde la buzunar. Si te arde atata de rau, incat a doua oara nu mai calci pe bec. La noi stiti cum este, nu are sens sa discutam.In urma cu ceva vreme imi dojeneam o prietena ca nu face ceva radical in sensul asta, desi are niste parghii in mana acolo unde este. mi-a dat un raspuns care m-a facut sa imi fie rusine pentru acel repros: Draga, pestele de la cap se impute, dar de curatat il cureti de la coada! Corect. Dar intr-o societate in care nu mai exista o scara de valori, lucrul asta e imposibil.

Tudorache Sabina 27 Februarie 2014 16:55

Eu sunt studenta doamne Soroceanu in anul 5 si tot ce pot spune este ca ma indrept intr-o negura nesigura, tot ce vad in fata mea sunt niste haite de lupi gata sa ma acapareze intr-o lume nesigura in care nu stiu daca vreau sa intru. Tot ce ne este pus la dispozitie acum, sunt niste companii mari care vor sa le vlaguiasca de puteri ,sa ne umileasca si mai ales ne prezinta un fals respect. Am invatat anul acesta despre eficacitate si eficienta , am competenta necesara sa lucrez cu astfel de termeni...in schimb pentru ei (lanturile mari farmaceutice) acestea se masoara exclusiv in profit si mai putin in restul beneficiilor pentru pacient. Eu sunt hotarata sa fac si rezidentiatul dar, pentru aceste companii nu conteaza inca o diploma, este nula. Iar pentru a lucra intr-un spital de stat , cu tot devotamentul meu pentru aceasta meserie, este foarte greu de trait cu salariile pe care statul ni le ofera si deci suntem obligati sa lucram suplimentar , sa ne epuizam fizic si psihic, la diverse lanturi farmaceutice iar in timp devenim niste roboti.
Imi pare rau pentru ceea ce se intampla, daca noi,inca de studenti am refuza aceste \"binefaceri\" pe care ni le ofera lanturile si am pune mai mult accent pe ce inseamna cu adevarat sa fi un farmacist , poate ca,acesti \"lupi\" vor invata sa ne respecte mai mult si lucrurile poate s-ar mai indrepta. Eu una nu mai pot vedea o revenire a acestei meseri la rangul pe care l-a avut odata.

Cezar Bularda 3 Martie 2014 01:32

Sunt perfect de acord cu ce spuneti insa din pacate s-a ajuns la acest lucru cu largul concurs al farmacistilor din Romania sau mai bine zis cu CFR!Lanturile prospera(prin eradicarea unor legicare reglementau f strict notiunea de farmacie, adica receptura 50 mp oficina etc) avand un depozit in spate , afaceristi cu relatii in mediul politic deci...tesatura e f deasa!Practic este foarte greu sa iti impui punctul de vedere ca farmacist (a) sefa in fata unei persoane numita ASM sau mai stiu eu cum care HABAR NU ARE CE INSEAMNA NOTIUNEA DE FARMACIE! pentru ei totul se rezuma la cifre, si farmacistul sef este tot o cifra care trebuie sa produca !Daca produce minus e grav nu face vanzare nu promoveaza produsele din marja e grav!! out cu el! asa ca ati punctat f bine e o bezna totala pentru viitor!Poate viitori studenti vor face ceea ce trebuie!

Lasa un comentariu:

Scrie mai jos comentariul tau. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe www.PaginaFarmacistilor.ro, te rugam sa utilizezi un limbaj civilizat si sa eviti atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu vei respecta aceste reguli, comentariile tale nu vor fi publicate.

  »  

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.
paginafarmacistilor.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate