• Ai vreo informatie care ar putea fi utila comunitatii?

ARPIM: Accesul neingradit al pacientilor la tratamente trebuie sa fie cel mai important criteriu in metodologia preturilor la medicamente!

ARPIM: Accesul neingradit al pacientilor la tratamente trebuie sa fie cel mai important criteriu in metodologia preturilor la medicamente!
28 Septembrie 2016 16:12

,,Se vorbeste foarte des in ultima vreme despre cum ar trebui sa fie calculat pretul la medicamente. Credem ca cel mai important criteriu, accesul pacientilor la medicamente, a fost uitat. Implementarea in forma actuala a Ordinului 75/2009 referitor la modalitatea de stabilire a preturilor la medicamente si implicit a articolului 81 care prevede referentierea pretului medicamentelor originale la pretul medicamentelor generice va avea consecinte majore asupra calitatii vietii pacientilor romani”, a declarat Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

ARPIM subliniaza ca actuala metodologie de calcul, pusa in aplicare fara o analiza prealabila de impact, impune scaderea pretului medicamentelor cu 35% sub minimul european deja stabilit, fapt care va afecta aproximativ 800.000 de pacienti romani prin limitarea accesului acestora la medicamente.

Conform unui studiu realizat de o firma de consultanta independenta, 123 de medicamente ar putea disparea de pe piata odata cu impunerea referentierii pretului medicamentelor originale la pretul medicamentelor generice. Pacientii cu boli cardiovasculare, afectiuni neurologice, oncologice vor avea de suferit, mai ales ca 55 dintre medicamentele care pot disparea au alternative generice limitate in piata.*

Implementarea Ordinului 75/2009 in forma actuala nu va afecta doar viata pacientilor. Aceasta va determina si o scadere de aproximativ 153 milioane lei la veniturile bugetului de stat, conform unui studiu de impact realizat de PwC Romania pentru ARPIM**. Scaderea este generata de faptul ca, in urma unor eventuale restructurari sau reduceri ale investitiilor in Romania, se vor diminua contributiile companiilor farmaceutice la bugetul de stat provenite din achitarea TVA si taxele si impozitele aferente desfasurarii activitatii acestora in Romania.

,,Avem incredere ca noua metodologia de calcul va tine cont de nevoile reale ale pacientilor romani si va fi aplicata de la 1 noiembrie, asa cum a fost anuntat”, a adaugat Dan Zaharescu.

* Datele fac parte dintr-un studiu realizat de firma de avocatura DLA Piper in luna ianuarie 2016 evaluand portofoliul de medicamente a 17 companii farmaceutice membre ARPIM.

** 2153 milioane lei pierdere estimata = conform studiului PwC, impozitul pe profit colectat in prezent, calculat la nivelul actual al preturilor la medicamente, ar fi cu 79 milioane lei mai mic, iar contributiile din TVA s-ar reduce cu 74 milioane lei, toate acestea reprezentand pierderi pentru bugetul de stat.

1963 vizualizari
Lasa un comentariu:

Scrie mai jos comentariul tau. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe www.PaginaFarmacistilor.ro, te rugam sa utilizezi un limbaj civilizat si sa eviti atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu vei respecta aceste reguli, comentariile tale nu vor fi publicate.

  »  

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.
paginafarmacistilor.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate