• Ai vreo informatie care ar putea fi utila comunitatii?

APMGR cere Guvernului reforma imediata a sistemului de finantare a tratamentelor farmaceutice

APMGR cere Guvernului reforma imediata a sistemului de finantare a tratamentelor farmaceutice
11 August 2016 16:36

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, cere Guvernului reforma imediata a sistemului de finantare a tratamentelor farmaceutice pentru a opri pierderea de vieti omenesti si falimentul industriei farmaceutice locale.

Asociatia propune ca masuri imediate identificarea fondurilor pentru finantarea introducerii unor tratamente inovative absolut necesare si scutirea de la plata taxei clawback a medicamentelor generice.

“Sunt sute, daca nu mii de pacienti care mor in fiecare an pentru ca nu au acces la medicatia necesara. Sunt pacienti care pierd rapid orice sansa la supravietuire din cauza lipsei tratamentelor inovatoare, dar mai ales pacienti condamnati la o moarte lenta pentru ca nu mai gasesc in farmacii medicamentele esentiale, care sa-i ajute sa lupte cu afectiunile cronice,” a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.

APMGR atrage atentia ca, in acest moment, producatorii de medicamente sunt cei care finanteaza prin taxa clawback introducerea de noi medicamente inovatoare pe lista. Dar aceasta politica, aplicata nediferentiat producatorilor de inovative si celor de medicamente generice, esentiale, nu face decat sa duca la dispartia de pe piata a medicamentelor esentiale. “Medicamentele esentiale, ieftine sunt inlocuite cu variante mult mai scumpe, care sa poata sustine taxa clawback, iar pacientii se afla pur si simplu in imposibilitatea de a-si asigura tratamentul de zi cu zi,” a adaugat Damian.

In ultimii ani, peste 2.000 de medicamente cu preturi accesibile au disparut de pe piata. Lipsa acestor medicamente, care se adresau unor arii terapeutice de baza precum bolile cardiovasculare si digestive, cancerul, bolile sistemului nervos central si aparatului respirator, a lipsit milioane de pacienti de medicamente vitale, afectand in special bolnavii cronici, care nu au mai avut acces la tratament. Conform unui raport al Bancii Mondiale, Romania ocupa primul loc in Europa ca mortalitate a populatiei din cauza bolilor cardiovasculare.

“O taxa clawback zero pentru medicamentele generice, esentiale, este acum imperativ necesara pentru pastrarea accesului la tratamentele esentiale. Intelegem limitarile bugetare si am propus in ultimii ani Guvernului implementarea treptata a acestei solutii, prin introducerea mai intai a unei taxe clawback diferentiata, dar nu am primit niciun raspuns,” a declarat dl Damian.

Cresterea continua a cuantumului taxei clawback a adus producatorii de medicamente generice intr-o situatie fara iesire. Eliminarea taxei pentru medicamentele generice, masura implementata deja in alte state europene, nu numai ca e singura cale pentru oprirea disparitiei medicamentelor esentiale pentru pacienti, dar ar asigura si supravietuirea industriei locale producatoare de medicamente, care produce exclusiv medicamente generice. “Vorbim de 8.000 de locuri de munca in industria farmaceutica locala, 15.000 de locuri de munca in industriile conexe si de o contributie de 1,5% la PIB,” conform Presedintelui APMGR.

979 vizualizari
Lasa un comentariu:

Scrie mai jos comentariul tau. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe www.PaginaFarmacistilor.ro, te rugam sa utilizezi un limbaj civilizat si sa eviti atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu vei respecta aceste reguli, comentariile tale nu vor fi publicate.

  »  

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.
paginafarmacistilor.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate