Academicianul Günter Stock, titlul de Doctor Honoris Causa al UMF ”Carol Davila”. Stiri pharma - PaginaFarmacistilor.ro
  • Ai vreo informatie care ar putea fi utila comunitatii?

Academicianul Günter Stock, titlul de Doctor Honoris Causa al UMF ”Carol Davila”

Academicianul Günter Stock, titlul de Doctor Honoris Causa al UMF ”Carol Davila”
21 Noiembrie 2016 14:55

 

Senatul Universitatii ”Carol Davila” din Bucuresti i-a conferit presedintelui Academiilor Europene sau ”All European Academies” (ALLEA), Günter Stock, titlul de Doctor Honoris Causa, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la rectoratul Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti.

 

La ceremonia de decernare a doctoratului onorific, laudatio a fost rostita de catre prorectorul pentru cooperare europeana si internationala al Universitatii, prof.dr. Bogdan Popescu.

Activitatea sa stiintifica este vasta publicand articole in reviste prestigioase. A primit reunoasterea meritelor sale din partea mai multor academii, Günter Stock fiind un sustinator al valorilor culturii romane si un promotor al traducerii in germana a operelor complete ale lui Dimitrie Cantemir, a spus Bogdan Popescu, referindu-se la faptul ca prof.dr. Gunter Stock, in calitate de presedinte al Academiei de stiinte si Studii Umaniste Berlin-Brandenburg, a organizat in iulie 2014 un eveniment de celebrare a 300 de ani de cand Cantemir a fost ales ca membru de onoare al Academiei Regale Prusace de Stiinte din Berlin.

La randul sau, Acad. Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii ”Carol Davila” a evocat interesul Acad. Stock pentru o alta mare valoare a culturii romane, Constantin Brancusi. ”Vedem cum academismul si arta sunt reunite de geniul lui Constantin Brancusi”, a spus Acad. I. Sinescu. El a invocat marile nume ale medicinei mondiale care au activat la ”Carol Davila”: Ion Cantacuzino, Victor Babes, Nicolae Paulescu, George Emil Palade s.a. Avem un trecut prestigios in aceasta institutie intrucat inaintasii nostri au fost in prim-planul medicinii mondiale prin geniul lor si stiinta pe care ne-au lasat-o noua. Sunt cel putin 100 de nume prestigioase care, prin realizarile lor, reprezinta ceva in cartea de aur evolutiva a medicinei de pretutindeni, a spus Acad. I.Sinescu.Astfel, acordarea Acad. Günter Stock a titlului de Doctor Honoris Causa al UMF reprezinta includerea a inca unui nume cu rezonanta in lista celor care au adus onoare si prestigiu Univeritatii. Este greu de gandit ca cineva poate avea un astfel de parcurs academic. Este o onoare ca a acceptat sa devina membru al comunitatii noastre academice. Suntem mai tari, mai increzatori in noi, atunci cand deasupra noastra se deschide umbrela ALLEA, a afirmat rectorul Universitatii.

Presedintele Senatului UMF „Carol Davila”, prof.dr. Mircea Beuran a vorbit despre noile posibilitati de colaborare stiintifica ce se deschid pentru Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti. Din partea Senatului Universitatii va felicit, va doresc putere de munca si implinirea dezideratelor de a lega activitatea noastra si de a declansa o colaborare in domeniul cercetarii medicale pentru a ne pregati tinerii, sa reconstruim impreuna o noua societate, inclusiv din punct de vedere al medicinei. Günter Stock va avea in noi un prieten serios, un colaborator in activitatea pe care cautam sa o dezvoltam de acum inainte . Dorim sa-l invitam din nou in Romania, daca se poate peste cateva luni, sa ne cunoasca si mai bine tara si sa ne bucuram de unele lucruri pe care incepem sa le facem astazi, s-a adresat prof.dr. Mircea Beuran presedintelui ALLEA.

Academicianul Günter Stock a evocat relatiile sale anterioare cu mediul academic roman si interesul sau pentru personalitatile culturii romane. Este o mare placere pentru mine sa fiu aici, nu doar pentru ca imi este conferit titlul de Doctor Honoris Causa, cat si pentru oportunitatea care mi s-a dat de a veni din nou in Romania, o destinatie care mie imi este draga - a spus Stock. Presedintele ALLEA a afirmat ca insusi fondatorul UMF Bucuresti este un exemplu stralucit in ceea ce priveste importanta colaborarii stiintifice dintre savanti din tari diferite. Mostenirea lui Carol Davila este o continua sursa de inspiratie. Nascut in Italia, a studiat la Paris, dar apoi a venit in Romania. A fost nu doar un mare medic, cat si un mare european si un model pentru generatiile care l-au urmat. Sa fii european inseamna sa depasesti atat granitele fizice, cat si cele intelectuale si spirituale a afirmat Acad.Stock.

Acad. Günter Stock s-a referit apoi la doua probleme majore ale medicinei contemporane. in primul rand, a vorit despre descifrarea genomului uman si posibilitatile terapeutice care au derivat din aceasta realizare, despre progresele facute din anii 90, dar si despre dificultatile cercetarii in acest domeniu. Apoi presedintele ALLEA a vorbit despre posibilitatile care se deschid prin capacitatea de a obtine, de a stoca informatic si de a analiza cantitati mari de date de la un numar urias de pacienti, intr-un domeniu care a capatat deja numele de Sanatatea Digitala. ”Abilitatea de a combina date de diverse tipuri da posibilitatea interpretarii lor pentru a da o noua imagine asupra starii de sanatate a pacientilor”, a afirmat acad.Gunter Stock. Dupa ceremonia propriu-zisa, a urmat un schimb de opinii cu profesorii Universitatii ”Carol Davila” privind dificultatile din domeniul cercetarii si cele legate de problema finantarii programelor de cercetare in domeniul sanatatii.

Cine este Gunter Stock

Günter Stock s-a nascut in anul 1944, iar in anul 1965 si-a inceput studiile in medicina la Universitatea din Heidelberg. in 1970 a devenit doctor in medicina, iar in 1978 a obtinut abilitarea in fiziologie. intre 1980 si 1983 a predat fiziologie la Heidelberg, pentru ca, intre 1984 si 2005 sa lucreze pentru compania Bayer HealthCare Pharmaceuticals. Din 1986 este profesor la Universitatea Libera din Berlin. Academicianul Stock este membru al mai multor prestigioase academii, printre care Academia de stiinte si Studii Umaniste Berlin-Brandenburg (al carei presedinte a fost intre 2006 si 2015), Academia Nationala de stiinta si Ingineri, Academia Europaea s.a. in perioada 2008-2015 a fost presedintele Uniunii Academiilor Germane de stiinte si Studii Umaniste, iar din 2012 este presedintele Academiilor Europene sau ”All European Academies” (ALLEA).

Reputatia Acad. Stock a determinat alegera sa in numeroase comitete sau consilii stiintifice: Consiliul Cancelarului Federal pentru Cercetare, Tehnologie si Inovatie (1996-1998), vicepresedinte al Societatii Max Planck (2001-2011), membru al juriului Premiului Viitorul German al presedintelui Germaniei (2007-2012), membru in board-ul Fundatiei Einstein din Berlin (2009-2015), membru in Consiliul stiintific al Institutului Sanatatii din Berlin (2013-2015), membru al IZA Policy Fellows din 2015 etc.

In 1999 a primit un doctorat onorific din partea Universitatii Ludwig-Maximilian din Munchen, a fost decorat cu Ordinul Meritului din Berlin si este Comandor al Ordinului Meritului Republicii Federale Germania. in 2015 a fost onorat cu titlul The MacCormick European Lecture din partea Societatii Regale din Edinburgh, iar in 2014 a fost numit doctor honoris causa al Universitatii Crestine ”Dimitrie Cantemir” din Bucuresti.

In 1857 Carol Davila in ccolaborare cu Nicolae Kretzulescu infiinteaza Scoala Nationala de Medicina si Farmacie. Cea mai veche universitate de medicina si farmacie din tara a fost, inca de la inceput, recunoscuta in Franta si Italia, unde s-au format cu precadere primii profesori. Dedicati indeplinirii misiunii institutiei de formare si perfectionare a resurselor umane inalt calificate in domeniul medical, de a promova cercetarea stiintifica, spiritul si gandirea critica, membrii comunitatii academice se remarca prin realizari de ordin profesional si social. De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universitatii au fost recunoscuti drept personalitati ale lumii medicale romanesti si internationale.

 

447 vizualizari
Lasa un comentariu:

Scrie mai jos comentariul tau. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe www.PaginaFarmacistilor.ro, te rugam sa utilizezi un limbaj civilizat si sa eviti atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu vei respecta aceste reguli, comentariile tale nu vor fi publicate.

  »  

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.